Bireysel emeklilik sistemi ve fonların performans değerlendirmesi
Individual pension system and evaluation of fund performances
  1. Tez No: 227113
  2. Yazar: FATMA SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL CHAMBERS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Bireysel Emeklilik, Emeklilik Yatırım Fonları, performans Değerleme, Türkiye, Social Security, Individual Pension, Pension Mutual Funds, Performance Evaluatıon, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ekonomik, sosyal ve demografik yapıdaki değişimlerin sonucu olarak, dünyanın birçok ülkesinde sosyal güvenlik sistemleri krizler yaşamaya başlamıştır. Bunun sonucunda tek ayaklı sosyal güvenlik sistemlerinin yetersiz olduğu ortaya çıkmış ve çözüm önerisi olarak çok basamaklı sosyal güvenlik sistemleri gündeme gelmiştir. Bu çok basamaklı sistemlerin birinci basamağını, devlet yönetiminde ve katılımın zorunlu olduğu emeklilik sistemleri oluştururken, ikinci basamağında kamu ve özel sektör inisiyatifi ile kurulan katılımın zorunlu veya gönüllü olabildiği sosyal güvenlik kurumları yer almaktadır. Üçüncü basamak sosyal güvenlik kurumları ise bireysel emeklilik sistemi olarak adlandırılan gönüllü katılımın esas olduğu, tamamen özel sektör inisiyatifi ile oluşturulan ve fon esasına göre çalışan kurumlardır. Bireysel emeklilik sistemi tüm dünyada ?Özel Emeklilik Sistemi? adı altında uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde sosyal güvenlik kurumlarının tamamlayıcısı bazı ülkelerde ise sosyal güvenlik kurumlarının alternatifi durumundadır. Sistem katkı payı esasına dayanmaktadır. Katılımcılara birikimlerini istedikleri emeklilik yatırım fonunda değerlendirme imkanı sunmaktadır. Bireysel emeklilik sisteminin özellikleri uygulanılan ülkeye göre değişmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemi, sistemin özünü oluşturan bireysel emeklilik fonları ve performansları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the change in the economical, social and demographic structure, many countries have faced financial problems related to the social security systems. As a result, these problems introduced that uni-polar social security systems are inadequate. In order to overcome these problems, multi-pillar social security systems were developed. The first pillar consists of social retirement systems which are mandatory and public managed. The second pillar retirement systems are occupational retirement systems. Agreement can be voluntary or compulsory in these systems. These systems are organized by public or private sector. The third pillar is the individual pension programs that is practised as ?Private Pension Systems? in whole world. This system depends on contributions. In some countries, these individual pension programs are used to substitute the current insurance systems, but in others these systems are used in order to support the current social security system. This system enables its participants to evaluate their savings in whatever fund they want. Individual pension system has different characteristics in different countries. In this study individual pension system in Turkey is handled together with pension funds that set the essence of system and its fund performances.