Ârif mahlaslı miraciyelerin şâiri olarak Abdülbâkî Arif ve Arif Süleyman
Abdülbâkî Arif and Arif Süleyman as the poet of mi'rajiyye with pseudonym of Arif
  1. Tez No: 227125
  2. Yazar: ESRA OKUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülbâkî Ârif, Ârif Süleyman, Mi'râc, Mi'râciyye
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Mi'râciyye Türk-İslâm edebiyatının önemli türlerinden biridir. Hz. Peygamber'i konu edinen hemen bütün eserlerde mi'râctan bahsedilir. Ancak şâirlerimiz zamanla bu mucizeyi anlatan ve ?mi'râciyye? adını alan müstakil eserler meydana getirmişlerdir.Biz bu çalışmada bir Mi'râciyye metnini esas alarak bu metnin Ârif mahlaslı iki şâirden (Abdülbâkî Ârif ve Ârif Süleyman) hangisine ait olduğunu ortaya koymaya gayret ettik.Giriş Bölümü'nde mi'râc ve mi'râciyyeler hakkında bilgi verdikten sonra Birinci Bölüm'de Abdülbâkî Ârif ve Ârif Süleyman'ın hayatları, edebî kişilikleri ve eserleri üzerinde durduk.İkinci Bölüm'de tez konusu olarak seçtiğimiz Mi'râciyye'yi tanıttık. Kaynağı, konusu, dili ve edebî özellikleri hakkında bilgi verdik.Tezimizin Üçüncü Bölümü'nde ise Mi'râciyye nüshalarının tavsifi ve metin kuruluşunda takip edilen yol ile, Mi'râciyye'nin tenkitli metni yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mi?râjiyye is an important part of Turkish Islamic literature. Almost all the works which is about Hz. Muhammed contain miracle of mi?râj. But our poets form independent works telling that miracle and called ?mi?râjiyye?.We study a mi?râjiyye in this thesis and try to confirm that the Mi?râjiyye belongs to whom (Abdülbâkî Ârif or Ârif Süleyman).After a brief introduction about mi?râj and mi?râjiyye, in the first chapter, the lives, personalities and works of Abdülbâkî Ârif and Ârif Süleyman is explained.In chapter two, the Mi?râjiyye selected as subject of thesis is presented. The information about the source, subject, language and literature properties of mi?râjiyye is given.In chapter three, a description of condition of manuscripts copies and the method followed in constructing the text from them is made. A critical edition of the Mi?râjiyye is included in this chapter.Key Word:1) Turkish Islamic Literature, 2) Abdülbâkî Ârif, 3) Ârif Süleyman4) Mi?râj, 5) Mi?râjiyye.