Etkin bir kalite aracı olarak Hoshin Kanri ve işletme performansına etkisi
Hoshin Kanri as an effective quality tool and effect to business performance
  1. Tez No: 227240
  2. Yazar: AHMET MURAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite araçları, Toplam Kalite Yönetimi, Performans, Quality, Quality tools, Total Quality Management, Performance, Hoshin Kanri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler ve Yönetim Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde çeşitli sektörlerdeki yönetimler, son derece sert bir iş ortamında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sürekli değişen çevresel koşullar ve küresel ekonominin sonucu olan, birbirine benzemeyen krizler; işletmelerin, misyon ve vizyonlarını tanımlayarak, yapılarında ve çalışanlarının rollerinde geliştirmeler yaparak dış dünyaya uyum sağlamaları gerektiğini göstermektedir. Bu çetin rekabet ortamında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, performanslarını arttırıcı yapısal iyileştirmelere yönelmeli, politikaların açılımı ve kontrolü konusunda uzun ve orta vadeli plan ve uygulamalar yapmalıdırlar.Başarılı bir işletme stratejisi, çevresel şartların gerçekçi bir analizini, geleceğe odaklı uyumlu bir vizyonu ve mevcut durumla gelecek arasında ilişki kurulmasını gerektirir. Japonya'da, 1960'larda İstatistiksel Kalite Kontrolü'nün (İKK) Toplam Kalite Kontrolü'ne (TKK) dönüşmesiyle başlayan ve Toplam Kalite Yönetimi'nin (TKY) temel tekniklerinden biri haline gelen Hoshin Kanri, işletmeleri, sürekli değişen çevresel koşullara rağmen stratejik önceliklerine ulaştırmayı amaçlayan bir tür kalite aracı ve yönetim tekniğidir.Hoshin Kanri; rakiplerinden farklı olmayı ve sektöründe liderliği amaçlayan, TKY felsefesini benimsemiş; kalite, insan ve sürekli gelişim odaklı olmayı kendine ilke edinmiş işletmeler tarafından dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada, kalite yönetim tekniği olan Hoshin Kanri metodolojisi ayrıntılı olarak incelenmiş ve Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu'na uygulanması anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays managements in various sectors keep on their activities in a hard business ambient. Continuous changing in environmental conditions and crisis which are dissimilar and congruent of global economy show it is necessary to ensure concordance to external world with defining mission and vision of managements and making developments in employees roles. In this hard competetion ambient managements which are desirous for maintain existence should gravitate to constitutional improvings in order to rise their performance and make some long and mid-term plans about deployment of politics.A successful management strategy needs a realistic analyze of environmental conditions, a compatible future focused vision and relation between present and future states. Hoshin Kanri was started to be occur when Statistical Quality Control (SQC) turned into Total Quality Control (TQC) in the Japan of the 1960's and became a main technique of the Total Quality Management (TQM). Although environmental conditions are changing constantly, Hoshin Kanri intends firms to reach their strategic priorities as a quality tool and management technique.Hoshin Kanri's ideas should be considered by organizations that have sight of leading the sector and being different by adopting TQM philosophy which promotes being quality, human and sustained grow oriented. In this study, Hoshin Kanri methodology which is a quality management technique was examined in detail and the application of it in Dokuz Eylul University İzmir Vocational High School was explained.