Sürdürülebilir kalkınmanın Türkiye ekonomisine uygulama olanakları
The applicability possibilities of sustainable development to Turkish economy
- Tez No: 227241
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZATEŞLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilirlik Göstergeleri, Turkish Economy, Sustainable Development, Sustainability Indicators
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
?Sürdürülebilir Kalkınma? günümüzde bütün Dünya ülkelerinin ekonomilerini uyumlulaştırmaya çalıştıkları bir kavramdır. Çevrenin korunması ve doğal kaynakların daha etkin kullanılmasıyla, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanağı azaltılmadan bugünkü neslin ihtiyaçları karşılanabilecektir. Ülkemizde de doğal kaynakların tahribatını en aza indiren, çevreye duyarlı bir ekonomik yapıya ihtiyaç vardır.Bir ülkenin sürdürülebilir kalkınma patikasında olup olmadığını belirleyebilmek ve doğru politikaları uygulayabilmesini sağlamak için, alternatif sürdürülebilir kalkınma göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu göstergeler sayesinde somut ve gerçekçi hedefler belirlenerek tutarlı tedbirler alınabilir.?Uyarlanmış Net Tasarruflar?, Dünya Bankasınca geliştirilen ve ülkelerin zayıf sürdürülebilirlik açısından test edilmesi işlevi gören ekonomik bir sürdürülebilir kalkınma göstergesidir. Bu göstergeye göre, ?yurtiçi net tasarruflar? ve ?eğitim harcamaları? denklemin pozitif unsurları iken ?doğal kaynaklardan rantlar? ile ?CO2 zararı? negatif unsurları olmaktadır. Pozitif Uyarlanmış Net Tasarruflar ülkenin zayıf sürdürülebilirlik testinden geçtiğinin ispatıdır.Bu çalışmada Türkiye ve diğer seçilmiş bazı ülkelerin ekonomisi ?Uyarlanmış Net Tasarruflar Göstergesine? göre kıyaslanmış ve Ülkemizin sürdürülebilirlik açısından durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Buna göre Türkiye'de ?Uyarlanmış Net Tasarruflar? pozitif olmakla kalmamakta ?Net Tasarrufların? da üstünde seyretmektedir. Bu da Türkiye ekonomisinin zayıf sürdürülebilirlik testinden geçtiğinin işaretidir. Çalışmada buna ek olarak Uyarlanmış Net Tasarruflar denkleminde yer alan bağımsız değişkenlere ait seriler ekonometrik olarak incelenerek bu serilerin 2015 yılına kadar ki öngörüleri yapılmıştır. Neticede Ülkemizin ileriki dönemlerde zayıf sürdürülebilirlik testinden geçeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
?Sustainable Development? is a concept that almost all of the countries trying to apply in to their economies. It is possible to cover both the needs of present and the next generation without diminishing possibilities of next generation, by protection environment and using the natural resources efficiently. In Turkey, we need to have a structure which is environmentally-conscious and non-destructive of natural resources.In order to find out a country?s contribution on the policy of ?sustainable development? and to secure effective policies, it is needed to have alternative sustainable development indicators. With the help of these indicators, it is possible to define tangible and realistic targets and can be taken consistent promotions?.?Adjusted Net Savings?, which was developed by the World Bank, is a sustainable economic development indicator in terms of the weak sustainability analysis. According to the indicator, while the ?net domestic savings? and ?education spending? were the positive elements of equation, ?rants from natural resources? and ?CO2 damages? are negative elements of it. The Positive Adjusted Net Savings is the proof of success from weak sustainable test.In this thesis, Turkish and other selected countries? economies compared and analyzed in the view of Net Adjusted Savings. In addition to that, Turkish economic situation was also determined on sustainability. According to study, not only Turkish Net Adjusted Savings were positive, but also it was higher than net savings in Turkey. This means that Turkish economy is successful in the test of weak sustainability. In addition to that, all the independent variables? series in the Adjusted Net saving equation were statistically analyzed and these series were forecast by the year of 2015. As conclusion, it was found that Turkish economy will pass the test of weak sustainability in future periods.