Özel sağlık kurum ve kuruluşları personeli: İstihdamı ve sosyal güvenlikleri
Personnel of private health care organizations: Employing and social insurance
- Tez No: 227245
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NAZIM SÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, Özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sağlık personeli, Sosyal sigorta, Genel sağlık sigortası, Health Care, Private Health Care Organizations, Health Personnel, Social Insurance, General Health Insurance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 618
Özet
Son yıllarda ülkemizdeki özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sayısı gittikçe artmaktadır. Bu artışta sağlık ve sosyal güvenlik politikalarının önemli bir payı bulunmaktadır. Özellikle tedavi edici sağlık hizmetleri alanında hizmet veren özel sağlık kurumları olan özel hastaneler öne çıkarken, farklı tıbbi alanlarda olmak üzere çok sayıda da özel sağlık kuruluşu açılmaktadır. Özel hastaneler dışındaki özel sağlık kurum ve kuruluşlarının açılması ve işletilmeleri ise Yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Buda birçok sorunu beraberinde getirmektedir.Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık ve diğer personelin istihdamının ise diğer işyerlerinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu farklılık, özel sektör tarafından üretilse bile sağlık hizmetinin bir kamu hizmeti sayılmasından kaynaklanmaktadır. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek olan personelin bazı niteliklere sahip olmaları, çalışma izinlerinin bulunması ve çalışma yasaklarının bulunmaması gibi şartlar aranmaktadır.Bazı sağlık personelinin kamu sektöründe çalışırken aynı anda özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışması yasal olarak mümkün olduğu gibi aynı anda birden fazla özel sağlık kurum ve kuruluşunda çalışması da olanaklıdır. Bu olanak sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası uygulamasında bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Öte yandan sağlık hizmetlerinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu ise Sağlık Bakanlığı tarafından özel sağlık kurum ve kuruluşları için personel alt yapı standartları tespit etmesi sonucunu doğurmaktadır. Öyle ki, sağlık hizmetinin özelliklerinden dolayı, atılda kalsalar belirlenen sayı ve nitelikte sağlık personelinin özel sağlık kurum ve kuruluşlarında bulundurulması gerekmektedir. Bu da bazı sosyal sigorta yükümlülüklerine sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years the number of private health care organizations are increasing rapidly in our country. ?Health and social safety policies? have an important role about this increasement. Especially; while private health care organizations, named as ?private hospitals ?, are becoming foremost in curing health services, also a lot of new small private health care organizations, which are working in different medical fields, are opening too. Opening and managing rules of this private health care organization are arranged with regulations but this application causes lots of problems.Employing of health care and other personnel in private health care organizations has different properties from other organizations. Although this difference is produced by private sector, health care service is known as a public service. Personnel who are going to be employed in private health care organizations must have some special qualifications, must have working permissions and must not have working prohibitions etc.It is legal that some health care personnel can also work in private health care organizations while working in public health care organizations or they can work in different private health care organizations at the same time. But this possibility causes some problems in ?social insurance and general health insurance application?. On the other hand; because of the health care services have their own special features; ?Health Ministry? must prepare special personnel substructure standards for private health care organizations. Once again the cause of the health care services own special features; private health care organizations must employ in determined number and qualified health care personnel and this causes some social insurance obligations.