Aile içinde çocuğa yönelik şiddet: Muğla/Milas Uğurlu Özbilim Dershanesi OKS öğrencileri örneği
Violence in the family against to children: For example OKS students of Muğla/Milas Uğurlu Özbilm Dershanesi
- Tez No: 227430
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Sosyal Hizmetler, Family Planning, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, çocuk, aile içi şiddet, Violence, Child, The Violence in the family
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Şiddet olgusu, günümüz toplumlarının en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. Dolayısıyla da pek çok kişinin şiddet konusu ilgisini çekmektedir. Şiddetin tarihine bakıldığında, insanlık tarihi kadar eski bir sorun olduğu bilinen bir gerçektir. İnsan ilişkilerinde veya doğada var olan ve birbirinden çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilen şiddet türleri bulunmaktadır. Bu şekilde değerlendirildiğinde, şiddet geçmişte vardı, günümüzde vardır ve gelecekte de var olacaktır.Birçok farklı nedenle ve neredeyse çoğu zaman şiddetin yıkıcılığını ve tahribatını en çok yaşayan en önemli faktör olarak insanlar, şiddetten duydukları zararı sürekli dile getirmelerine rağmen aynı zamanda şiddetin faili olmaktan vazgeçememişlerdir. Bu aynı zamanda çok büyük bir açmazdır.Özet olarak, son dönemlerde adından sıklıkla bahsettiren aile içerisinde çocuğa yönelik şiddet olgusu oldukça önemli bir hal almıştır. Bilinen bir sözle, bugünün küçükleri yarının büyükleridir. Dolayısıyla da onlar şiddet içerisinde büyüyüp yetişirlerse, ileride de şiddetin uygulayıcısı olarak karşımıza çıkacaklardır. Yani zaman içerisinde şiddet görmeyi ve şiddet uygulamayı normal bir şey olarak görecekler ve bu davranış biçimlerini benimseyeceklerdir.
Özet (Çeviri)
The fact of violence creates one of the most important problems of today?s societies. Consequently, the matter of violence attracts lots of people?s attention. While looking at the history of violence, it is a known fact that it is a problem as old as history of humanity. There are some kinds of violence that exist human relationship or in nature and appear with some different reasons.When it is considered in this wise, there was violence in the past, there is today and there will be in future, too.Although men, the most important element that experience the most of destructiveness and devastation of violence with some different reasons, always utter the damage of violence, they don?t give up being guilty of violence at the same time. It is also a very big dilemma.To sum up, the fact of violence devoted to child in the family has recently become very important. As a known saying, the young of today are the elder of tomorrow. So if they grow up in the violence, they appear the operator of violence in future. Namely they will see exposing or performing of violence as a natural thing in the passing time and assimilate this form of behaviour.