Okul öncesi eğitime babaların katılım düzeyleri ile ilgili değişkenlerin incelenmesi
Analysing the variables of father participation ranks in preschool education
- Tez No: 227450
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Aile Katılımı, Okul Öncesi Eğitim, Participation of Father, Participation of Family, Preschool Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul öncesi eğitim kurumuna giden çocukların eğitiminde babalarının katılım düzeyleri ile katılım düzeyini etkileyen faktörleri belirlemektir.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket; 2008-2009 Eğitim öğretim yılında İstanbul ili Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde faaliyet gösteren 19 resmi okulöncesi eğitim kurumuna çocukları devam eden 346 baba üzerinde uygulanmıştır.Anket sonuçları; SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Anketin güvenilirliğinin test edilmesinde Alfa Katsayısından (Coranbach Alfa) , örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımında frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden ve baba ve annenin demografik özelliklerinin babaların eğitimine katılımına etkileri ise t-testi ve varyans analizi yöntemleri kullanılarak sınanmıştır.Araştırma sonucunda okul öncesi eğitim kurumuna giden çocukların eğitiminde babalarının katılım düzeyleri ile yaşları, medeni durumları ve meslekleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, diğer değişkenler ile babaların katılım düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları tablolar ve grafikler halinde bulgular bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of research is to determine the degree of the participation of fathers whose children attend the preschool institution and the factors that affect the degree of the participation.The survey that is prepared in accordance with this aim is applied to 346 fathers whose children go on 19 official preschool institution that display activity in Istanbul in Ataşehir and Kadıköy in 2008-2009 Academic Year.The results of survey are analysed in computer environment by using package programme called SPSS.Alpha Coefficient (Coranbach Alfa) is used to test the reliability of survey ,frequency and percent descriptive statistics are used to determine the demographical characteristics of subject according to distribution and the demographical characteristics of father and mother ,the effects of fathers? participation to education of their children are tested by using t-test and variance analysis methods.As a result of the research while there is not found a meaningful relation between the degree of fathers? participation and their ages their marital status and their occupations in education of children who go preschool institution , it is accessed meaningful results between other variables and the degree of the fathers? participation statistically.Research results are presented in findings episode in the from of tables and diagrams.