Erinlik dönemi öğrencilerin ebeveyn tutumları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of relationship between parental behaviors and social skills of teenage students
- Tez No: 227451
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, ebeveyn tutumları, erinlik dönemi, sosyal beceri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
11?14 yaş grubundaki erinlik dönemi öğrencilerin demokratik, izin verici-ihmalkar, otoriter, izin verici-müsamahakar olarak gruplandırılan anne baba tutumları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır.Bu araştırmada, erinlik dönemi öğrencilerin Anne Baba Tutum Ölçeği ile Matson Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği puanlarının yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, annenin çalışma durumu, ailenin gelir durumu, anne babanın öğrenim durumu değişkenleri arasındaki ilişkileri incelenmiştir.Öğrenci ve ailelerine ilişkin bilgileri belirlemek için `Kişisel Bilgi Formu' ebeveyn tutumlarını belirlemek için `Anne Baba Tutum Ölçeği' erinlerin sosyal becerileri ölçmek için de `Matson Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği' uygulanmıştır.Araştırma sonucunda, erinlik dönemi öğrencilerin ebeveyn tutumlarının yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, ailenin gelir durumu, anne babanın öğrenim durumu değişkenlerine göre; erinlik dönemi öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin yaş, cinsiyet, doğum sırası değişkenlerine göre farklılık gösterdikleri saptanmıştır.Erinlik dönemi öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu ebeveynlerini bir ölçüde demokratik ve bir ölçüde demokratik olmayanlar olarak; ebeveyn tutumlarını da otoriter ve izin verici-müsamahakar olarak sınıflandırmaktadırlar.Sonuç olarak, erinlik dönemi öğrencilerin ebeveyn tutumları ile sosyal becerileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Ayrıntılar, sonuç bölümünde tartışılmış ve önerilerle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, constitues the relationship between the group of democratic, neglectful, autoritarian and tolerant parental behaviour and the social skills of group of teenagers between 11-14.In this research, the points of the Parental Behaviour Scale of teenage students and Matson Social Skills Assessment Scale are studied with the relationship of variables, such as the age, sex, quantity of siblings, birth order, mother?s work condition, total family income, parent?s education level.?Personal Information Sheet? is used to define the information of students and their families. ?Parental Behaviour Scale? is used to define the parental behaviour. ?Matson Social Skills Assessment Scale? is used to define the social skills of teenagers. Total of 420 students are the subject of this research.At the end of research, it is determined that, parental behaviours, age, sex, quantity of siblings, total income level of the family and parents? education level, are effected and showed difference to the teenage students? social skill levels.Most of the teenage students are classified their parents, democratic or antidemocratic and classified their behaviours, autoritarian and tolerant.As result; it is determined that, parental behaviours are related to social skill levels of the teenagers.Key Words : behaviour, parental behaviour, teenage period, social skill