Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin benlik kavramlarının incelenmesi (Bursa ili örneği)
The research on the students personelity concept who are at vocational schools
- Tez No: 227468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benlik kavramı, meslek seçimi, mesleki eğitim, personality concept, selection of vocation, vocational education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada, Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin benlik kavramları incelenmiştir. Araştırma Bursa ili Merkez Yıldırım ilçesindeki Şehit Jandarma Komando Er Bahri Avcı Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim gören 225 motor teknolojisi ve 140 metal teknolojisi alanında olmak üzere 365 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan bireyi tanıma çizelgesi, Melike Çataklı ve Necla Öner tarafından Türkçeye çevrilen Piers-Harris Benlik Kavramı ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde demografik değişkenler gruplanarak, bellik kavramı alt boyut puanlarına ilişkin aritmetik ortalamalarında farklılık olup olmadığını belirlemek üzere, SPSS paket programında; ilişkisiz t-test, tek yönlü varyans analizi (anova), tamamlayıcı post hoc LSD testi, non parametrik Mann whitney-U, Kruskal wallis ve Pearson Çarpım Momentler Korelâsyonu uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlar şu şekilde sıralanabilir; Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin benlik kavram düzeylerinin, babanın eğitim durumu ve annenin eğitim durumlarına göre farklılık göstermemektedir. Ancak babanın mesleklerine göre farklılık vardır. Özel meslekleri yapan babaların çocukları, emekli olanlara göre daha iyi benlik kavramına sahiptir. Ücretli çalışan babaların çocukları da, emekli olanlara nazaran daha iyi benlik kavramına sahip oldukları görülmüştür.Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin benlik kavram düzeylerinin; annenin eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Kardeş sayıları değişkenine göre anlamlılık vardır. Kardeş sayılarının mutluluk alt boyutuna göre aralarındaki ilişki anlamlıdır. İki kardeşe sahip öğrenciler, bir kardeşe sahip öğrencilere göre daha mutludur. Ayrıca yapılan araştırmada öğrencilerin meslek seçimi konusunda ve benlik kavramlarının oluşmasında iyi bir rehberliğe ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir.Benlik Kavramı alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere yapılan Pearson Çarpım Momentler Korelâsyon Katsayısı analizine göre, alt boyutlar arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelâsyona rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In these research vocational schools students? personality concept was studied. The research was studied on 365 students (225 of them are at engine technology and 140 of them are at metal technology department) who are at Şehit Jandarma Komando Er Bahri AVCI Vocational School, Yıldırım ? Bursa. The data are gathered by the researcher who prepared the table of personality acknowledgement and the personality concept criterion by Piers-Harris which was translated in to Turkish by Melike ÇATAKLI and Necla ÖNER; the data were analyzed and interpreted. The SPSS program was used to analyze the data from the research. In the statistical analysis of the obtained data, the demographic variations have been classified in order to determine whether there is a difference between the arithmetic average of the self-concept lower dimension points, in the SPSS package programme; the irrelevant t-test, variance analysis with one way (ANOVA), complementary post hoc LSD test non-parametric Mann Whitney-U and Kruskall Wallis and Pearson Product Moment Correlation have been applied.The results of the research can be listed as below; the level of the student?s personality concept show same differences according to their mother?s or father?s education. However there are differences according to father?s education. However there are differences according to father?s occupation. The students whose fathers have special occupation have better personality concept than the students whose father are retired. It was seen that the children whose fathers who are paid by the hour have better personality concept than the children whose fathers are retired too.The vocational schools students? level of personality concept doesn?t show meaningful differences according to their mother?s education. But there is meaning fullness according to the valuable number of brothers or sisters. According to the number of brothers or sisters bottom dimension of happiness is meaningful. The students who have one brother or sister. Besides it was determined that the students need a good guidance about choosing their occupations and having a personality concept.According to the analysis of Pearson Product Moment Correlation Coefficient in order to determine the relation between the personality concept lower dimension, it has been statistically encountered a meaningful positive correlation between lower dimensions.