Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin İngilizce gereksinim değerlendirmesi
An English language needs assessment of the preparatory-class students of the faculty of divinity and the department of the teacher training for the culture of religion and ethics for primary school at Ondokuz Mayis University
- Tez No: 227528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gereksinim Çözümlemesi, Gereksinim Değerlendirmesi, Özel Amaçlı İngilizce Öğretimi, Kültür ve Dil Öğretimi, Needs Analysis, Needs Assessment, English for Specific Purposes, Culture and Language Teaching
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma 2006-2007 akademik yılında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (OYDEM) İngilizce hazırlık eğitimi almakta olan İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin İngilizce öğrenim gereksinimlerini bulmak amacıyla yürütüldü.Hazırlık öğrencilerinin İngilizce gereksinimlerini belirlemek amacıyla bir anket geliştirildi. Geliştirilen anket İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü hazırlık öğrencilerine, hazırlık eğitimi almış birinci sınıf öğrencilerine ve öğretim üyelerine uygulandı. Anket Likert ölçeğine göre hazırlandı, elde edilen veriler SPSS istatistiksel programıyla değerlendirildi.Yapılan gereksinim değerlendirmesi sonucunda, İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü hazırlık öğrencilerinin İngilizce öğrenimindeki gereksinimleri belirlendi. OYDEM'de uygulanmakta olan İngilizce hazırlık programının İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü hazırlık öğrencilerinin gereksinimlerini yeterince karşılamadığı ortaya çıktı. İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü hazırlık öğrencilerinin aldığı İngilizce hazırlık eğitimini geliştirmek için bazı öneriler getirildi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during the academic year 2006-2007 in Ondokuz Mayıs University Research, Application, and Instruction Center for Foreign Languages (OYDEM) in order to determine the English language needs assessment of the prep-class students in the departments of Divinity and Teacher Training for the Culture of Religion and Ethics for Primary School Students of Ondokuz Mayıs University.A questionnaire has been developed to determine the English language needs of the prep. students. The questionnaire has been given to the pep. students, the first year students who have had prep. education and the instructors of the departments of Divinity and Teacher Training for the Culture of Religion and Ethics for Primary School Students of Ondokuz Mayıs University. The questionnaire has been prepared in Likert scale and the data gathered from the questionnaire have been analyzed and assessed by SPSS.As a result of the needs assessment, the English language needs of the prep. students of the departments of Divinity and Teacher Training for the Culture of Religion and Ethics for Primary School Students have been identified. It has been determined that the English preparatory education given in OYDEM does not meet the English language needs of the prep. students of these departments at the desired level. Suggestions have been put forward to improve the prep. education given to the students of the departments of Divinity and Teacher Training for the Culture of Religion and Ethics for Primary School Students.