Istavloz Çayı havzasında doğal çevre faktörleri ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiler
The relationship between land use and natural environmental factors in upper river basin of Istavloz River
- Tez No: 227529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Istavloz, Duruçay, Köprübaşı, arazi kullanımı, doğal çevre, Istavloz, Duruçay, Köprübaşı, land use, natural environmental
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sürdürülebilir bir mekân kullanımı, mekânın beşeri ve doğal özellikler yününden iyi tanınması ile olacaktır. Araştırma sahasında yaşayan insanlar şüphesiz mekânı tanımaktadırlar. Ancak doğal çevrenin arazi kullanımı üzerindeki etkilerini dikkate almadıkları için tarımsal verimlilik düşmekte, hayvancılıktan gerektiği gibi yararlanılamamakta ve saha, dışarıya sürekli göç vermektedir.Yöre halkının doğal çevre faktörlerinden kaynaklanan sorunlarının çözümü doğal ve beşeri ortam koşullarının bir bütünlük içerisinde belirlenmesi, doğal, sosyo- kültürel ve ekonomik çevreye ait bütün bileşenleri bir arada ve çok yönlü düşünerek, kararların geliştirilmesi ve bunların sonucunda da planlar yaparak hayata geçirmekle mümkün olabilecektir.Bu çalışmada, Istavloz Çayı yukarı havzasında doğal ve beşeri kaynaklar saptanarak kalkınmaya yönelik arazi kullanım kararlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın temelini, arazide yapılan gözlemlerin yanı sıra anket yoluyla elde edilen bilgiler ile kurum ve kuruluşlardan toplanan verilerin değerlendirmeleri oluşturmuştur. Önce sahanın doğal çevre koşulları ortaya konulmuştur. Daha sonra biri vadi tabanı düzlüğü diğeri ise yüksek dağlık tepelik alanlarda yer alan Köprübaşı ve Duruçay köyleri seçilerek bu köylerdeki arazi kullanım durumlarına ilişkin karşılaştırmalar yapılmıştır.Son bölümde ise sahada doğal çevre faktörlerinden kaynaklanan sorunlar ortaya konulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak bu çalışma ortaya çıkaracağı sonuçlarla sahanın ekonomik kalkınması, doğal çevrenin korunması ve gelecekte arazi kullanımında rasyonel adımların atılmasına katkı sağlayacak olması bakımından bir model oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The permanently use of the region can be provided through natural and humanitarian qualifications belonging to that region. People are around the research land ought to be aware of place well. However, in as much as people do not take environmental factors over land use into account, agricultural availability declines and cattle-dealing can not be benefitted affectively. That?s why; the region is subject to immigration.The solution of problem can be settled pertaining to local people can be settled by finding out conditions, considering all economical and socio-cultural compounds of the region together and developing of this implementing these plans.In this study, it?s aimed to develop decisions in response to use of the land in the light of natural and humanitarian resources thanks to Istavloz River. The basis of this study is formed by observations about the land and assessments of data acquired from official organizations through inquiries. First of all, environmental conditions have been identified. And then, comparative studies of uses of land have been done by considering the conditions pertaining to Köprübasi and Durucay villages that are respectively located in the valley and the hill.In the last part, problems have been made clear and some proposals have been presented. Finally, this study forms a model to take rational steps in order to develop the region to contribute in terms of economy , protection of nature and effective use of arable land.