Stratejik lidelik uygulamalarına ilişkin Türk turizm sektöründeki Türk işletmelerinde nitel bir araştırma
A qualititive research on strategic leadership implementations in Turkish establishments in Turkish tourism sector
- Tez No: 227555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Turizm, Türkiye, Stratejik Yönetim, Nitel Arastırma, Strategic Leadership, Tourism, Turkey, Strategic Management, Qualititive Research
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, Türk turizm sektöründe lider konumda olan Türk isletmelerinin üst düzey yöneticilerinin stratejik liderlik uygulamalarını ne ölçüde gerçeklestirdiklerini incelemektir. Stratejik liderlik uygulamaları, isletmenin stratejik yönünün belirlenmesi, temel yeteneklerin belirlenmesi, insan sermayesinin gelistirilmesi, yeni teknolojilerin etkinlikle kullanılması, sürdürülebilir etkin bir örgüt kültürünün olusturulması, etik degerlerin örgüt kültürüne yerlestirilmesi ve stratejik faaliyetlerin etkin olarak kontrol edilmesi seklinde yedi boyuttan olusmaktadır. Çalısma kapsamına, sektördeki konaklama, hava ve karayolu ulastırma isletmeleri ve seyahat acentelerinden toplam sekiz isletme dâhil edilmistir. Arastırmada nitel arastırma yöntemi kullanılmıstır. Arastırmanın verileri bahsi geçen isletmelerden birer üst düzey yönetici ile görüsme yapılarak elde edilmistir. Elde edilen veriler agırlıklı olarak nitel, sınırlı olarak da nicel yöntemlerle analiz edilmistir. Çalısma sonucunda Türk turizm sektöründeki lider isletmelerin üst düzey yöneticilerinin stratejik liderlik uygulamalarını temel yeteneklerin belirlenmesi ve etik degerlerin örgüt kültürüne yerlestirilmesi dısında basarıyla gerçeklestirdikleri anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study is to eveluate to what extant senior managers of turkish leader firms do strategic leadership implementations in turkish tourism sector. Strategic leadership imlementations are made up of seven dimensions like determining the strategic direction of the firm, determining the core competencies, developing the human capital, u sing the new technologies effectively, f orming a sustainable effective organization culture, f orming ethical values in the organizational culture and checking the strategic leadership activities effectively. Total eight firm has been included in the consist of the study, which are from the hospitality, land and airway passenger transportation firms and travel agents in sector. In the research, qualititive research method has been used. The data of the research has been collected by interviewing with a senior managers from each firm. The data of research first of all, has been analysed with qualitive research method. Secondly, a quantitive analyse has been made based on results of the study. In conclusion, it is understood that the senior managers of leader firms in Turkish tourism sector have made the strategic leadership implementations succesfully except determining the core competencies and forming ethical values in the organizational culture.