The role of perceived social problem solving, narcissism, self-esteem, and gender in predicting aggressive behaviors of high school students
Algılanan sosyal problem çözme, narsizm, benlik saygısı ve cinsiyetin lise öğrencilerinin saldırgan davranışlarını yordamadaki rolü
  1. Tez No: 227656
  2. Yazar: DİĞDEM TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, sosyal problem çözme, benlik saygısı, narsizm, lise öğrencileri, Aggression, social problem solving, self-esteem, narcissism, high school students
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, lise öğrencilerinin saldırgan davranışlarını yordamada, algılanan sosyal problem çözme, narsizm, benlik saygısı ve cinsiyetin rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara'daki 5 lisede öğrenim gören 825 öğrenci oluşturmuştur. Bu araştırmada Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, D'Zurilla ve Maydeu-Olivares Sosyal Problem Çözme Envanteri, Ames, Rose ve Anderson Narsistik Kişilik Envanteri ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır.Sosyal problem çözme (probleme olumsuz yaklaşma, akılcı problem çözme, düşüncesiz/dikkatsiz yaklaşım, kaçınmacı yaklaşım), narsizm, benlik saygısı ve cinsiyetin, lise öğrencilerinin saldırgan davranışlarını (fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık, sözel saldırganlık) ne derecede yordadığını anlamak için Standart Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır.Bulgular, Türk ergenlerinde, cinsiyet, narsizm, düşüncesiz/dikkatsiz yaklaşım, probleme olumsuz yaklaşım ve akılcı problem çözmenin fiziksel saldırganlıkla anlamlı derecede ilişkili olduğunu, benlik saygısı ile kaçınmacı yaklaşımın ise anlamlı derecede ilişkili olmadığını göstermiştir. Ayrıca, probleme olumsuz yaklaşma, narsizm, düşüncesiz/dikkatsiz yaklaşım ve cinsiyetin öfkeyle anlamlı derecede ilişkili olduğu, ancak benlik saygısı, akılcı problem çözme ile kaçınmacı yaklaşımın öfkeyle anlamlı derecede ilişkili olmadığı bulunmuştur. Probleme olumsuz yaklaşma, benlik saygısı, narsizm ve akılcı problem çözmenin düşmanlık ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmasına karşın, kaçınmacı yaklaşım, düşüncesiz/dikkatsiz yaklaşım ile cinsiyetin düşmanlıkla anlamlı derecede ilişkili olmadığı bulunmuştur. Son olarak bulgular, kaçınmacı/dikkatsiz yaklaşım, narsizm, akılcı problem çözme ve cinsiyetin ergenlerin sözel saldırgan davranışlarıyla anlamlı derecede ilişkili olduğunu, ancak benlik saygısı, probleme olumsuz yaklaşma ile kaçınmacı yaklaşımın sözel saldırganlıkla anlamlı derecede ilişkili olmadığını göstermiştir. Kuramsal ve uygulama alanındaki doğurgular ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study intended to investigate the role of perceived social problem solving, narcissism, self-esteem, and gender in predicting aggressive behaviors of high school students. The sample consisted of 825 participants recruited from five high schools in Ankara. Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), D'Zurilla and Maydeu-Olivares Social Problem Inventory-Revised (SPSI-R), Ames, Rose, and Anderson Narcissistic Personality Inventory (NPI), and Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) were used as the data collection instruments.Standard Multiple Linear Regression Analyses were performed to investigate predictive value of social problem solving (i.e., negative problem orientation, rational problem solving, impulsivity/carelessness style, and avoidance style), narcissism, self-esteem, and gender in understanding high school students? aggressive behaviors (i.e., physical aggression, anger, hostility, and verbal aggression).Results of the present study indicated that gender, narcissism, impulsivity/carelessness style, negative problem orientation, and rational problem solving were significantly related to adolescents? physical aggressive behaviors. However, self-esteem and avoidance style did not significantly correlate with physical aggression. Moreover, negative problem orientation, narcissism, impulsivity/carelessness style and gender were significantly related to anger; conversely the relationship between anger and self-esteem, rational problem solving, and avoidance style were not significant. Furthermore, although there was a significant correlation between hostility and negative problem orientation, self-esteem, narcissism, and rational problem solving, there was no significant relationship between adolescent hostile behaviors and avoidance style, impulsivity/carelessness style, and gender. Finally, impulsivity/carelessness style, narcissism, rational problem solving, and gender were significantly related to adolescents? verbal aggressive behaviors, nevertheless self-esteem, negative problem orientation, and avoidance style did not significantly correlate with verbal aggression. Theoretical and practical implications and recommendations for future research have been presented.