Skakespeare's Hamlet as a precursor of the theatre of the absurd
Absürd tiyatronun öncüsü olarak Shakespeare'in Hamlet'i
  1. Tez No: 227670
  2. Yazar: BUKET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Atalet, Yararsızlık, Hiçlik, Tutuk Eylemler ve Konuşmalar, Uncertainty, Inertia, Futility, Nihility, Arrested Action and Speech
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tüm zamanların oyun yazarı olarak nitelendirilen Shakespeare ve eserleri birçok kritik tarafından modern bakış açısıyla incelenmiştir. Her tarihsel dönem aradığını ve görmek istediğini kendisinde bulmuştur. Shakespeare insan psikolojisini ve durumunu tüm anlamsızlığı ile yansıtmaya çalışan modern geleneğin bir parçasıdır. Absürd tiyatronun sahneye getirdiği yenilikler sadece gelecek nesillerin eserleri üzerinde etki yaratmakla kalmamış aynı zamanda tiyatronun geçmiş eserlerine de modern eleştirel bir gözle yeniden bakabilmeyi mümkün kılmıştır. Shakespeare'in ve Absürd oyun yazarlarının hayata bakışı başlıca insanın katlanma kapasitesine ve varoluşun istikrarsız doğasına ortak inançları nedeniyle benzerdir. Bu tez Shakespeare'in başyapıtı Hamlet'i, özellikle baş kahramanın dramını, Absürd tiyatronun öncüsü olarak analiz etmektedir. Shakespeare Hamlet'de tüm mantıklı açıklama ve sebeplerden yoksun olan bu anlamsız dünyada, insanın varoluşsal endişesini ve istikrarsız durumunu betimlemektedir. Oyunu Absürd tiyatro bağlamında incelemek için, Absürd tiyatronun temaları olan belirsizlik ve atalet ortak öğelerinden dolayı Samuel Beckett'in Waiting for Godot ve Endgame'i ile ilişkili olarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Being regarded as a dramatist of all times, Shakespeare and his work is studied with a modern view point by many critics. Every historical period finds in him what it is looking for and what it wants to see. Shakespeare is part of a modern tradition trying to mirror human psychology and condition in all its absurdity. The innovations that the theatre of the Absurd has brought to the stage not only provide an influence for the works of the later generations but also, they make it possible to look back at the past works of the theatre with a contemporary critical eye. Shakespeare?s vision of the world is similar to that of the absurdists, mainly due to their shared confidence in humanity?s capacity to endure, and the precarious nature of human existence. This thesis analyzes Shakespeare?s masterpiece Hamlet, mainly the drama of its protagonist, as a precursor of Absurd drama. In Hamlet, Shakespeare represents man?s existential anxiety and precarious condition in a nonsensical world, which is stripped of all logical explanations and accounts. To examine the play in the context of the theatre of the Absurd, it will be discussed in relation to Samuel Beckett?s Waiting for Godot and Endgame with regard to their common concerns for the themes of the theatre of the Absurd such as uncertainty and inertia.