Examining how early childhood education relate to narrative skills
Okulöncesi eğitimin hikaye anlatma becerilerini nasıl etkilediğinin incelenmesi
- Tez No: 227669
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP B. ERDİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hikaye grameri, okulöncesi eğitim, değerlendirme yöntemleri, Story grammar, early childhood education, evaluative device
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı okulöncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin hikaye anlatma becerilerini karşılaştırmak ve iki grubun ebeveynlerinin çocuklarıyla olan kitap okuma aktivitelerini incelemektir. Bu çalışma amacını gerçekleştirmek için okulöcesi eğitim alan ve almayan öğrencilerin Mercer Mayer'in (1969) yazısız resimli kitabı ?Frog where are you??' yu kullanarak anlattıkları hikayeler üzerine odaklanmaktadır. Çocukların anlattıkları hikayeler iki grubun eğitimsel durumlarına bağlı olarak hikaye birimleri, değerlendirme yöntemleri ve hikaye uzunluğu açısından nasıl farklılık gösterdiğine göre incelenmiştir. Çalışmaya 28 okulöncesi eğitim alan ve 28 okulöncesi eğitim almayan çocuk katılmıştır. Ayrıca okulöncesi eğitim alan çocuklardan 27'sinin, almayanlardan 25'nin ebeveyni çocuklarının hikaye anlatma becerilerinin daha iyi anlaşılması için bu çalışmaya katılmıştır.Bu çalışmanın sonucu göstermiştirki okulöncesi eğitim alan öğrencilerin hikayeleri almayanların hikayelerinden daha fazla hikaye birimi ve değerlendirme yöntemi içermektedir. Ayrıca bu çalışmaya katılan ebeveynlerin büyük çoğunluğu çocuklarıyla birlikte kitap okuma aktiviteleri uygulamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the narrative skills of first grade elementary students who had early childhood education and the narrative skills of first grade elementary students who did not have early childhood education and investigate their parents? reading-related activities with them. In order to achieve this aim, the present study focuses on narratives produced by students who had early childhood education and students who did not have early childhood education using Mercer Mayer?s (1969) wordless picture-book ?Frog, where are you??. This study compares those narratives with special attention to how emergence of story structure, the narrative length and inclusion of evaluative devices differ depending on their educational background in their orally collected narratives. Participants are 28 children who had early childhood education and 28 children who did not have early childhood education. Moreover, 27 parents whose child had early childhood education and 25 parents whose child did not have early childhood education participated in the study to get better understanding of their children?s narrative skills.The results of the study indicate that narratives of students who had early childhood education include more structural elements and evaluative devices compared to the narratives of students who did not have early childhood education. Moreover, most of the parents participated in this study do not conduct reading-related activities with their children at home.