The mallification of urban life in Ankara: The case of Ankamall
Ankara'da kent hayatının alışveriş merkezi odaklılaşması: Ankamall örneği
  1. Tez No: 227689
  2. Yazar: AKSU AKÇAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENCER AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alışveriş merkezi, kent hayatı, tüketim, Ankara, kimlik, Shopping mall, urban life, consumption, Ankara, identity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez Ankara'da alışveriş merkezi odaklı bir kent hayatının ortaya çıkışını açıklamayı amaçlıyor. Kent mantar gibi çoğalan alışveriş merkezlerinin kuşatması altındayken, kent hayatı da yeni bir nitelik kazanıyor. Kentin ekonomik, sosyal ve kültürel kurumları ve aktiviteleri alışveriş merkezi çatısı altında bir araya gelirken, alışveriş merkezi dışındaki farklılıklar da içerideki tüketim aktiviteleri etrafında biçimlendirilip, yeniden üretiliyor. Bu çalışma, ANKAmall'da gerçekleştirilen nitel bir araştırmaya dayanarak gelir grubu, yaş ve toplumsal cinsiyet değişkenleri doğrultusunda nüfusun farklı kesimlerinin alışveriş merkezi deneyimini inceliyor. Alışveriş merkezleri Türkiye'de bireylerin Batılılaşma, modernleşme ve küreselleşme süreçleriyle gündelik hayatta temas etmelerini sağlayarak idealize edilmiş bir kent hayatı sunuyorlar. Alışveriş merkezlerinde gündelik hayat birbiriyle ilgisiz katmanların bir araya gelmesiyle bir dizi dönüşümden geçerken, alışveriş merkezi sosyo-teknolojik kontrol gibi kısıtlayıcı dinamiklerine rağmen farklı kesimler için çekim merkezi olmayı sürdürüyor. Alışveriş merkezi odaklı kent hayatının kültürü modernleşme ve küreselleşmenin kesişimine dayanırken, öznesini de tüketici oluşturuyor.
Özet (Çeviri)
This study investigates the emergence of a shopping mall based urban life in Ankara. As the city is under the siege with the mushrooming growth of shopping malls, the urban life gains a new attribute. The economical, social, and cultural institutions and activities of the city are collected under the roof of the mall, and distinctions out of the shopping mall are formed and reproduced around the consumption activities of the mall. Based on a qualitative research which was conducted in ANKAmall, this study investigates the shopping mall experience of the different segments of population in terms of income group, age, and gender. Shopping malls present an idealized urban life in Turkey by providing individuals to articulate with Westernization, modernization, and globalization processes in their everyday lives. While the everyday life goes under transformation in the shopping malls through the juxtaposition of irrelevant spheres, they also become the center of attraction for different segments of population despite their restrictive dynamics such as socio-technological control. The subject of the mallified urban life is the consumer, while its culture rests on the intersection of modernization and globalization.