Movement education in early childhood education: The views of parents and school administrators
Okul öncesi eğitimde hareket eğitimi: Aile ve okul yönetimi görüşleri
- Tez No: 227690
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Preschool movement education, parents, school administrators, Anaokulu hareket eğitimi, aile, okul yönetimi
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
The purpose of this study was to examine the views of parents and preschool school administrators about preschool movement education and the practices regarding the teaching movement education to young children in early childhood programs. Participants (8 preschool administrators and 21 parents) were from 8 randomly selected private preschool in the region of Çankaya, Ankara, Turkey. Semi structured interview and document analysis methods were used for data collection. Content analysis method was used for data analysis. The results suggested that play and movement activities had no effects on parents' school choice and parents did not seem to be influential on curriculum decisions about movement education activities. Structured play and movement activities were not considered as an academic subject by both groups. Instead participants perceived structured play and movement activities as a free play. Parents were aware of subjects as math, science and language; but they had limited knowledge about movement education activities. Parents generally focused on children's such sport specific activities as swimming, tennis, horse riding which were not developmentally appropriate for children's fundamental movement skills. Demands about the additional skills related with the movement education focused more on sport specialized activities and large environments for children to play comfortable. To conclude, parents and administrators have little knowledge about movement education so they are needed to be informed about the subject through educative workshops or seminars given by the people who are professional in their field.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada aile ve anaokulu yöneticilerinin okul öncesi eğitimde hareket eğitimi hakkındaki görüşleri ve okullarda uygulanan hareket eğitimi etkinlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya rastgele seçilmiş, Çankaya ilçesine bağlı 8 özel anaokulu yöneticileri ve bu okullara devam eden 21 çocuğun ailesi katılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme ve döküman analizi metodu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veri analizinde içerik çözümlemesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda planlanmış oyun ve hareket etkinliklerinin ailelerin okul seçimi üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ve ailelerin okul programlarının planlanmasında karar mekanizması olmadığı sonucuna varılmıştır. Yapılandırılmış oyun ve hareket etkinlikleri hem okul yönetimleri hem de aileler tarafından akademik ders olarak görülmeyip, serbest oyun olarak algılanmaktadır. Oyun ve hareket etkinliği olarak sunulan etkinliklerin gelişimsel olarak çocukların temel hareket becerilerini geliştirici olmaktan uzak, belirli sporlara yönelik etkinlikler olduğu saptanmıştır. Genel olarak aileler ve okul yönetimleri anaokullarında fiziksel gelişime bağlı olarak belirli sporlara yönelik etkinliklerin programlarında yer almasını istemişlerdir. Son olarak her iki grup da okullarda çocukların rahat bir şekilde oynayabilecekleri daha büyük mekanlara ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır. Sonuç olarak, aileler ve okul yönetimleri anaokulu hareket eğitimi hakkında yeterli bilgiye sahip değillerdir. Bu yüzden her iki katılımcı grubun da alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan seminer ya da uygulamalı çalışmalar yolu ile konu hakkında bilgi düzeylerinin arttırılmaya ihtiyaçları vardır.