The value of household production and its interactions with the market sector: The case of Turkey
Ev içi üretimin değeri ve piyasa ile ilişkileri: Türkiye örneği
- Tez No: 227722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK İLKKARACAN AJAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Household Production, Household Satellite Accounts, SocialAccounting Matrix
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, ev içi üretimin değerinin sayısal bir metotla hesaplanmasını ve bir sektör olarak ev içi üretimin diğer sektörlerle ilişkisinin gösterilmesini amaçlamaktadır. Türkiye için ilki yayımlanan zaman kullanım anketleri göstermektedir ki, kadınların toplumsal rolleri erkeklerinkinden belirgin bir biçimde farklıdır. Kültürel ve siyasal nedenlerle açıklanabilecek bu durum, ev içi üretimin iktisadi bağları yeterince incelenmeyip, arka plana atıldığından derinleşmektedir. Değer tespiti için uydu hesapları üst başlığı altında fırsat maliyeti, asgari ücret ve ikame işçi yöntemleri kullanılmıştır. 2006 yılında ev içi üretimde sarf edilen emeğin değerinin en az, aynı yılın milli gelirinin yüzde 24'ü ile yüzde 45'i arasında olduğu saptanmıştır. Bu hesaplamalar literatür ile tutarlılık göstermektedir. Piyasa dışı bir faaliyet kolu olarak ev içi üretimin önemi hesaplamalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak bu faaliyetlerde kadınların payının yüzde 79 ile yüzde 86 arasında değişiyor olması toplumsal cinsiyet eşitsizliğine neden olmaktadır. Çocuk bakımında sarf edilen emeğin değerinin ise milli gelirin yüzde beşi olduğu hesaplanmıştır. Ev içi üretim için hesaplanan değerler, 1998 yılı için hesaplanan sosyal hesaplar matrisine entegre edilmiş ve aynı yıl için genişletilmiş sosyal hesaplar matrisi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to calculate the value of household production with aquantitative method and to show the relations between the household sector andthe market. The time use survey of Turkey shows that social roles of women areclearly different from men?s. This differentiation stems from genderdiscriminatorypolitical and cultural structures and ignoring the importance ofhousehold production deepens the problem. Opportunity cost, polyvalentworker and minimum wage, which are methods for calculation of householdsatellite accounts, are used in this thesis to estimate the value of householdproduction in Turkey. The estimations of minimum value of householdproduction range from a minimum of 24 to 45 percent of the GDP in 2006.These calculations are consistent with the international literature and denotethe importance of household production as a non-market activity. The share ofwomen in household production is between 79 and 86 percent and it is clearly aconsequence of social gender differentiation. The value of labor imputed childcare is 5 percent of the GDP. With the integration of the calculations of value ofhousehold production into the social accounting matrix of 1998, an extendedsocial accounting matrix is established so as to provide a socio-economicframework for Turkey.