Anasınıfına devam eden çocuklarda görülen davranış sorunlarının öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
An evaluation of adaptation and behavioral problems at children attending to kindergarten within the framework of teachers? views
  1. Tez No: 227827
  2. Yazar: EMİNE EVREN TERZİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Davranıs Sorunları, Okul Öncesi Egitim, Behavioral and Adaptation Problems, Preschool Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısma, 5-6 yas grubundaki çocuklarda görülen davranıs sorunları çesitlidegiskenler ve ögretmenlerin bu konulardaki aldıkları egitimin yeterliligi, kendilerini nasılgelistirdikleri, kimlerle isbirligi içerisinde oldukları ve davranıs sorunlarını çözmede nasıl biryol izlediklerini belirlemek amacıyla yapılmıstır.Ankara ili, Sincan ilçesi merkezde, 2007- 2008 yılında ilkögretime baglı okul öncesiegitim kurumlarına devam eden 5-6 yas grubundaki çocuklar ve ögretmenleri arastırmanınevrenini olusturmaktadır. Arastırmada 288 kız, 354 erkek olmak üzere toplam 642 çocuktoplam ilgili veriler, 51 ögretmen aracılıgı ile elde edilmistir.Arastırmada, ?Çocuk Davranıslarını Degerlendirme Ölçegi? ve çocukların kisiselbilgilerini içeren ?Kisisel Bilgi Formu? kullanılmıstır. Toplanan verilerin analizinde SPSS12.00 istatistik paket programı kullanılmıstır. Ölçekten elde edilen veriler, yüzde, iki gruplukarsılastırmalarda iliskisiz t-testi, üç veya daha fazla grubun karsılastırılmasında tek yönlüvaryans analizi kullanılmıstır. Varyans analizini anlamlı çıkması durumunda, farkın hangiikili gruplar arasındaki farklardan kaynaklandıgını bulmak için Scheffe testi uygulanmıstır.Arastırmadan elde edilen bulgular sunlardır:Arastırmada, çocukların yaslarına göre, sosyal kaygı, uyum ve isyankar davranıslar veölçek toplam puanları arasında anlamlı bir fark vardır.Çocuklarda uyum ve davranıs sorunlarını gösterme sıklıgının cinsiyet degiskeninegöre bakıldıgında, anlamlı bir iliski vardır.Çocuklarda uyum ve davranıs sorunları ile annenin egitim durumu arasındaki iliskiyebakıldıgında, sosyal kaygı davranısında anlamlı bir fark vardır.Çocuklarda uyum ve davranıs sorunlarını göstermede babanın egitim durumuna göreuyum ve isyankar davranıslarda anlamlı bir fark saptanmıstır.Çocuklarda isyankar davranıslar, sosyal kaygı ve ölçek toplam puanları ile babanınçalısma durumu arasında anlamlı bir iliski bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This study was carried of to determine the problems of adaptation and behaviorswithin the age group of 5-6 through such variables as age, gender, family type, working statusof parents, father?s occupation, number of children and the adequacy of the education teachershave in these issues, how they improve themselves, with whom they are in cooperation withand what kind of method they follow in solving behavioral problems.?The Scale of Improving Child?s Behavior? and ?Personal Data Form?, whichincludes personal data of children, were used in the study. In the analysis of the data gatheredfor 5 ? 6 age group children depending on teacher evaluations, SPSS 12.00 statistical packageprogram was used.The findings obtained are as follows:A significant difference was found between social anxiety, adaptation and rebelliousbehaviors and total score of the scale concerning the ages of the children .There was a significant correlation in terms of the frequency of showing adaptationand behavioral problems at children.A significant difference was found at social anxiety behavior in terms of the relationbetween adaptation and behavioral problems at children and the status of education ofmothers.A significant difference was found at adaptation and rebellious behaviors in terms ofthe status of education of father at children showing adaptation and behavioral problems.A significant correlation was found between rebellious behaviors at children, socialanxiety and total scores of the scale and the status of labor of the father.