Şanlıurfa il merkezi çevresindeki arazilerin çok amaçlı bölgesel planlama için toprak etüd ve yorumları
Soil survey and it's inter pretation for a comprehensive regional planning in the area around Şanlıurfa city
- Tez No: 22787
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN AKALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanım Türü, Arazi Özellikleri, Arazi Kullanım Türü istekleri, Haritalama Birimi, Uygunluk Sınıfla ması, Land Utilization Type, Land Use Requirement, Land Utilization Type Requirement, Land Characteristics, Mapping Units, Land- Use Suitability Classification
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
I ÖZET Doktara Tezi ŞANLIURFA İL MERKEZİ ÇEVRESİNDEKİ ARAZİLERİN ÇOK AMAÇLI BÖLGESEL PLANLAMA İÇİN TOPRAK ETÜD VE YORUMLARI Mustafa ULUÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. İlhan AKALAN 1992, Sayfa: 135 Jüri: Prof. Dr. İlhan AKALAN : Prof. Dr. Cemalettin SAHİH. Doç. Dr. Mustafa ÇAITGA Bu çalışma ile ülkemizde uygulanması kaçınılmaz olan çok amaçlı bölgesel planlamalar için temel veri teşkil eden toprak etüdleri ve yorumlarının nasıl kullanılabileceğini göstermek, karşılaşılacak dar boğazları saptamak amacı ile yakın gelecekte hızlı fiziksel gelişmelere sahne olacağı tahmin edilen Şanlıurfa İl Merkezi çevresindeki arazilerin örnek olarak kullanılması amaçlanılmıştır. Ülkemizde şimdiye kadar arazilerin toprak etüdleri ve harital anması geniş ölçüde toprak işlemeli tarıma hizmet edecek şekilde hazırlandığından tarımdışı amaç için kullanılacak alanlar yeterince değerlendirmeye alınmamıştır. Bu çalışmada bölgeye ilişkin daha önce yapılmış olan çalışmalara ilave olarak toprak işlemeli tarım da kullanılmayan arazilerinde toprak etüdleri yapılmış ve yeterince toprak örneği, toprak mekaniği özellikleri yönünden de incelenerek, sonuçları (AKT) mn ayrımında kullanılmıştır. Bölgenin iklim, çevre ve sosyal özellikleri dikkate alınarak 13 adet tarım ve tarım dışı potansiyel arazi kullanım tipi belirlenmiştir. Bölgenin toprak özellikleri, kullanımı etkileyen iklim, sosyal yapı gibi diğer özellikler ile de birleştirilerek, toprak harital ama birimleri olan toprak serilerinin arazi kullanım şekillerine uygunluklarını saptamada kullanılmıştır.II Bölgedeki toprakların belirlenen kullanım şekillerine uygunluklarını ve sınırlamaları gösteren arazi uygunluk haritası ha zırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PhD Thesis SOIL SURVEY AND IT'S INTERPRETATION FOR A COMPREHENSIVE REGIONAL PLANNING IN THE AREA AROUND ŞANLIURFA CITY Mustafa ULUC Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. İlhan AKALAN 1992, Page: 135 Jury: Prof. Dr. İlhan AKALAN : Prof. Dr. Cemal ettin ŞAHİN : As şo. Prof. Dr. Mustafa ÇANGA By this study, it is aimed to show how the use of soil and it's interpretations for a Comprehensive Regional Planning, which has not been implemented in our country widely, and how it becomes a main data source for this purpose and application for Şanlıurfa region which will have a great physical change in land use in near future. In Turkey, by now, soil survey and mapping has been done for agri cultural purposes. They were partly detailed, and partly reconnaissance in level. In these studies, the land which will be used for non-agricultural purpose has not been surveyed and evaluated in detail. By this study, those lands; which will be used for nonagri cultural purposes have been studied and the characteristics of many land utilisation types were evaluated. According to the climatic, enyiromental and social characteristics of the region, 13 different land utilization types (LUT) have been identified and described. By matching the soil characteristics with LUT requirements, a land - use suitability classfication has been done and the results have been given in a map.