Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programların halk bilimsel açıdan incelenmesi
At the pre-school education transmitting programmes can be investigated in tems of examined of folklore
  1. Tez No: 227921
  2. Yazar: AYŞENUR KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖCAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Education and Training, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitim programları, kültürel miras ve kültür aktarımı, Pre-school education, Pre-school education programmes, cultural heritage and cultural transmitting
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Okul Öncesi Eğitimi Türkiye'de özellikle 1960'lı yıllardan sonra büyük gelişme göstermiştir. Son yıllarda zorunlu eğitime geçmek için pilot bölge uygulamasına geçilmiştir. Bu durum, kentleşme ve küreselleşme olgularının bir sonucu olan toplumsal değişmeler ile toplumun değişen beklentilerini yansıtan bir süreç olarak belirmektedir. İster kırsal ister kent ortamı olsun anne ve babanın birlikte ekonomik yaşamda yer almaları sonucu, aileler çocuklarının hem bakımı hem nitelikli yetişmelerini sağlamak için okul öncesi eğitim kurumlarına yönelmektedirler. Ayrıca erken çocukluk gelişimine verilen önemin artması da yaşanan bu sürecin boyutunu değiştirmektedir.Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programlar halk bilimsel açıdan değerlendirilmiştir. ?Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi? çerçevesinde, `somut olmayan kültürel mirasın korunması ve genç kuşaklara aktarılması' konusu yer almaktadır. Bu konuda okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programlarda etkinlikler alanında kültürel miras ürünlerinden yararlanılabileceği görülmüştür.Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programlar kültürel miras ürünlerinin aktarım alanları açısından değerlendirilebilecek bir alanı oluşturmaktadır. Bu bakımdan, çalışma halk bilimi açısından kültür eğitimi konusunda bir başlangıç çalışması niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Pre-school education in Turkey developed considerably especially after the years of 1960s. In recent years , pilot region application has been put into practice to pass compulsary education. This condition appears as a process which reflects society?s alternating expectations and social change which is the result of urbanization and globalization. Parents take place together in economic life either in rural area or in city atmosphere thus parents turn towards pre-school education institutions to provide their children with nursing and qualified education. Moreover the increase in the importance that is given to the early childhood changes the existing dimension of the process.In this study, education programs implemented in pre-school education institutions have been evaluated. Safeguarding intangible cultural heritage and it?s transmitting to next generations have been examined within the frame work of The Convention for Safeguarding of Intangible Cultural Heritage. It have been seen that activities which have been implemented in pre-school education is very significant within the connect of intangible cultural heritage.Pre-school education programs can be investigated in tems of transmitting intengible cultural heritage. In this regard this thesis is a the first study on culture with regard to foklore.