Sosyal güvenlik sisteminde ilaç geri ödeme politikalarının ilaç harcamalarına etkisi
Effect of pharmaceutical reimbursement policies on pharmaceutical spending in social security system
  1. Tez No: 227923
  2. Yazar: AYŞEN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Ödeme, İlaç Geri Ödeme Politikası, İlaç Harcamaları, Reimbursement, Pharmaceutical Reimbursement Policy, Pharmaceutical Spending
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sosyal Güvenlik Sisteminde İlaç Geri Ödeme Politikalarının İlaç Harcamalarına Etkisi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane İşletmeciliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2009. Geri ödeme, en genel anlamıyla tıbbi ürün veya sağlık hizmet bedelinin tamamının veya belirli oranının kişiye/hastaya veya hizmeti/ürünü sunan kuruluşa sigorta kurumu tarafından ödenmesidir. İlaç sanayinin büyümesi, ilaç pazarında sürekli artan rekabet, sosyal güvenlik kurumlarının yaşadığı darboğazlar, ulusal ve uluslar arası ilaç politikaları, sağlık-ilaç harcamaları, jenerik ilaç uygulamaları, paralel ticaretteki faaliyetler ilaçların fiyatlandırılmasını ve geri ödemeye ilişkin politikaları önemli kılmıştır. Türkiye' de sağlık harcamalarının artışına paralel olarak ilaç harcamaları da artış eğilimi göstermektedir. Bu durum, son yıllarda ilaç harcamalarını kontrol altına almak amacıyla, kısıtlı bir bütçeye sahip olan ülkemizde tasarruf tedbirlerinin alınmasına yol açmıştır. Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde 2004 yılından itibaren bir dizi geri ödeme politikaları uygulanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye'de ilaç geri ödeme politikalarını gözden geçirmek; ilaçlara erişim, ilacın bireylere ve kamu ödeyicilerine maliyeti ve ilaç politikaları bağlamında diğer ülkelerle kıyaslama yapmak, sorunları ve dikkat edilmesi gereken hususları belirlemek ayrıca sosyal güvenlik kurumlarının sağlık harcamaları içerisinde önemli bir paya sahip olan ilaç harcamalarının eğilimini inceleyerek, uygulanan ilaç geri ödeme politikalarının ilaç harcamaları üzerindeki etkisini analiz etmektir. Uygulanan teknikle temel problem alanları belirlenmiş ve çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effect of Pharmaceutical Reimbursement Policies on Pharmaceutical Spending in Social Security System. Gazi University, Institute of Social Sciences, Hospital Management Program, Graduate Thesis, Ankara 2009. In its broadest meaning, reimbursement is payment of the whole or some part of the price of medical product or health care to the person/patient or to the institution that provided the service by insurance institution. Growth in pharmaceuticals industry, continuous increase in competition in pharmaceuticals market, bottlenecks that the social security institutions face, national and international pharmaceutical policies, health- pharmaceutical expenditures, generic pharmaceutical applications and activities in parallel trade have rendered pricing of the pharmaceuticals and the policies with regard to reimbursement important. In parallel with the increase in health expenditures in Turkey, expenditures on pharmaceuticals have an increasing trend as well. This has leaded, in Turkey with a constraint budget, to take saving measures with a view to putting the pharmaceutical expenditures under control in recent years. Within the framework of social security reform, a range of reimbursement policies have been followed since 2004. Main goals of the mentioned study are to review pharmaceutical reimbursement policies in Turkey, to compare the practices in Turkey with those in other countries in terms of access to pharmaceuticals, cost of pharmaceuticals for individuals and public payers and pharmaceutical policies, to determine the problems and the issues that should be paid attention as well as to analyze the effect of pharmaceutical reimbursement policies in place on pharmaceutical expenditures through examining the trend of pharmaceutical expenditures that has a remarkable share in health expenditures of social security institutions. With the methodology used, the main problematic areas have been determined and solutions have been proposed.