Popüler kültür ve eğlence hayatı, Ankara'nın eğlence hayatı üzerine sosyo-kültürel bir inceleme
Popular culture and entertainment life, a socio cultural research on entertainment life in Ankara
- Tez No: 227924
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Eğlence Hayatı, Eğlence Mekanları, Ankara, Kentleşme, Popular Culture, Entertaintment Life, Entertaintment Places, Ankara, Urbanization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kültürel ürünler kaynağını içinde yer aldığı toplumun geleneklerinden, değerlerinden ve yaşam pratiklerinden alır. Popüler kültür çıkış yeri itibariyle, şehirli işçi sınıfının kültürüdür. Egemen güçler güdümündeki kültür endüstrileri tarafından üretilen ve pazara sunulan ürünler ise kitle kültürü olarak değerlendirilir. Ancak zamanla popüler kültür, kitle kültürü tarafından gasp edilmiştir.Eğlence hayatı, toplumun kültürel ve sosyal yaşamını oluşturan önemli öğelerden birisidir. Eğlence hayatının içerdiği ögeler ise, popüler kültür ürünlerinin taşıyıcısıdır. Eğlence unsurları, özellikle kitle iletişim araçları vasıtasıyla toplumun tüm kesimlerine kolayca ulaşabilmekte ve toplum tarafından benimsenebilmektedir.Cumhuriyetin ilan edilmesi ile kentleşme süreci ile birlikte Ankara'da eğlence hayatı hızla gelişmiş, bir çok yeniliklerle birlikte günümüze değin süregelmiştir. Tezde günümüz itibariyle Ankara Eğlence Hayatının diğer şehirlere nazaran bir farklılık göstermediği, popüler kültür bombardımanından kurtulmayı başaramadığı ve bunun sonucunda da, kendine has bir takım küçük özellikler içermekle birlikte, daha çok medya yoluyla dayatılan eğlence unsurları ile ayakta kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural products (outputs) creates its sources from the customs, moral values and practical life of the society which they live in the roots of popular culture arise from urban workers cultral class. The products which are produced and submitted to market by cultural industries under the sovereignty of dominant sources considered as massive culture but popular culture is usurpated by massive culture in time.Entairtaintment life is an important part that constitutes cultural and social life of society. The factors of entertaintmental life are the transmitters of popular cultures. Entertaintmental factors especially by the help of massive media can reach all parts of the society and can be easily accepted.After the declaration of republic and the period of urbanization, entairtaintmental life is improved very rapidly and reached to today with many novalities. In this thesis its indicated that Ankara has no much difference from the other cities and bombarded with popular culture and as a result of all these is stand still with the help of media having some small specialisations.