Sosyo-ekonomik yapısı düşük öğrencilere yönelik ders dışı etkinliklerin sağlanması (İntel Öğrenci Programı-İstanbul ili örneği)
Off-class activities tailored to students of lower socio-economic status (İntel Student Program-İstanbul case)
  1. Tez No: 227949
  2. Yazar: GÖNÜL SEZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Ders Dışı Etkinlik, Sosyo-ekonomik Düzey, Mesleki Eğitim, Primary School Education, Off-Class Activity, Socio-Economic Status, Professional Training
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Çalışmamızda alt veya orta seviyedeki toplumlarda, 4., 5., 6, 7., ve 8. sınıfta öğrenim gören resmi ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik kişisel, bilgisel ve sosyal yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır. Ülkemizde ders dışı etkinliklerin sağlanması için Intel Öğrenci Programı öğrenme merkezleri (Intel Öğrenci Programının uygulandığı okullar öğrenme merkezi olarak kabul edilmektedir). sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu programla öğrenciler teknoloji okur-yazarlığı, eleştirel düşünme ve işbirliği becerilerini edinip gelecekteki mesleki becerilerine katkı sağlayabilecektir. Intel Öğrenci Programına yönelik yaptığımız çalışmada çok aşamalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamız bu örnekleme metodu ile seçilen ilköğretim okullarının 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 983 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular; Intel Öğrenci Programı öğrenme merkezleri programın hedef kitlesine uygun sosyo-ekonomik koşulları içermektedir. Alt ve orta sosyo-ekonomik toplumlardan gelen ilköğretim öğrencileri, ders dışı etkinlik ve mesleki beceri eğitimlerine katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Ders dışı etkinlik eğitimlerine yoğunlukla spor ve bilgisayar alanında katılmak istemektedirler. Öğrenciler, mesleki beceri eğitimlerine özellikle bilgisayar alanında gereksinim duyduklarını belirtmişlerdir. Araştırmada yapılan anketlerde, öğrencilerin ders dışı faaliyet alanı tercihleri okullara göre farklılık göstermektedir. Bu araştırmada; yaş, cinsiyet, babanın eğitim durumu, evde çalışma odasının bulunma durumu, okul sonrası herhangi bir işte çalışma durumunun faaliyet alanı tercihlerini etkilediği görülmüştür. Öğrencilerin mesleki eğitim istekleri aile geliri, yaş ve cinsiyete göre farklılıklar göstermektedir. Öğrencilerin meslek tercihleri ile yaş, cinsiyet, babanın eğitim durumu ve aile geliri arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmuştur. Intel Öğrenci Programı ders dışı etkinlik olarak öğrencilere teknoloji okuryazarlığı ve işbirliği becerilerini kazandırmıştır. Öğrencilerin yaş, cinsiyet, daha önce bilgisayar eğitimi alma ve evde bilgisayar sahibi olma durumlarının programın temel öğelerini etkilemediği görülmüştür. Yapılan çalışmada programın süresi yeterli bulunmuştur. Öğrencilerin tamamına yakınının eğitimden memnun kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, it is aimed to equip the students of 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th grades at public elementary schools, in societies of lower and medium classes, with personal, academic and social qualifications. In order to provide off-class activities in this country, the Intel Student Program Learning Centers (the schools where the Intel Student Program is carried out are considered as learning centers) are tried to be socio-economically taken advantage of. Through this program, the students can acquire technological-literacy, critical-thinking and teamwork skills, and this way they can contribute to their professional skills in the future. In our study towards Intel Student Program, the multi-stage sampling technique is adopted. Our study includes 983 students of 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th grades attending the elementary schools which were chosen by this sampling method. The findings of this research include socio-economic conditions which are consistent with the target mass of the Intel Student Program Learning Centers? programs. The elementary school students of lower and medium socio-economic classes indicated their desire to participate off-class activities and professional skill trainings. Among off-class activities, the sports and computer branches are the most desired. The students indicated that they need professional skill training on computer branch in particular. The surveys conducted in this research indicate that the students? preferences on the off-class activities branches differ based on the schools. This research revealed that the factors of age, gender, education level of father, whether there exists a study room at home, the case of after-school work, have an impact on the preferences. The preferences of the students on professional education differ based on the household income, age and gender. The relations between the students? preferences and the factors of age, gender, education level of father and household income are meaningfully correlated. The Intel Student Program helped students acquire technogical-literacy and teamwork skills as off-class activities. It was observed that the factors of students? age, gender, previous computer training, and computer ownership had no impact on the fundamentals of the program. In the study, the duration of the program is determined to be sufficient. Almost all of the students indicated satisfaction from the training program.