Bölgesel güç dengesi ışığında Kazakistan'ın güvenliği
Kazakhstan's security in the regional power of balance
  1. Tez No: 228134
  2. Yazar: MERUYERT ZHYLKYSHYBAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN UZGEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neorealizm, Kazakistan, ulusal güvenlik, ulusal çıkar, güç ve güç dengesi, neorealism, Kazakhstan, national security, national interest, power and power balance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada, SSCB'nin dağılmasıyla uluslararası ilişkilerde meydana gelen değişimler neorealist perspektiften ele alınmakta ve tartışma, Kazakistan'ın güvenliği sorunsalı üzerinden yoğunlaşmaktadır.İki kutuplu dünya düzeninin sona ermesiyle başlayan yeni dönemde devletler, yeni koşullara ve çevreye uyum sağlamak için çaba harcamaktalar, ama yine, sistemin ana oyuncuları olmaya devam etmektedirler. Dolayısı ile devletlerin ?ulusal güvenliğini? sağlama yönündeki temel amacında bir değişim sözkonusu değildir. Bununla birlikte, yeni dönemde, devletin ulusal güvenliğine yönelen tehdit yelpazesi oldukça genişlemiş, askeri tehdit odaklı güvenlik gündemine iktisadi, toplumsal, siyasi, ekolojik unsurlar eklenmiştir. Genişleyen güvenlik gündemi karşısında, devlet, çeşitli önlemlere başvurarak varlığımı sürdürmeye ve korumaya devam etmektedir. Coğrafi konumu ve yer altı zenginlikler bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Kazakistan Cumhuriyeti, SSCB'nin kendiliğinden dağılması sonucunda büyük güçlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Rakip güçlerin Kazakistan'ı etkilemeye dönük politikaları, demografik yapısı hassas, iktisadi ve askeri-siyasi gücü zayıf, komşularıyla geçmişten kaynaklanan çeşitli sorunları olan bu ülkenin güvenliğine yönelik endişelerin artmasına neden olmuştur. Bu nedenle Kazakistan, sosyalist yapıdan serbest piyasa ekonomisine geçiş süreci boyunca tek yönlü dış politika izlemekten dikkatle kaçınarak, büyük güçlerin ilgisini, kendi askeri, siyasi ve iktisadi olanaklarını geliştirmek için kullanagelmiştir.
Özet (Çeviri)
The changes in the international relations emerged after dissolution of USSR are studied in this work from the point of view of neorealist perspective and the discussions are concentrated on the problem of national security of Kazakhstan.After the collapse of two-pole world system, the countries in this new era struggles to adopt themselves to the new conditions and environment; however they still continue to be the main players of this system. Therefore, it can not be said that there is a change in regard to main target of the countries for providing national security. Nevertheless, the threat range against national security of the countries are quite widened and extended, and economical, communal, politic and ecological facts are added to the military threats focused security agenda. The country tries to survive and protect its existence against widened security agenda. Kazakhstan, one of the notable country of the world in regard to geographical position and underground richness, becomes the focus of interest of the great powers as a result of self dissolution of USSR. Policies of the opponent powers for manipulating Kazakhstan have caused to an increase in the concerns and fears for security of this country as it has a sensible demographical structure, poor economical and military-politic power, and some problems with its neighbors coming from the past. Therefore, Kazakhstan have used the interest of great powers to develop its military, politic and economical conditions by avoiding to follow a one-sided foreign policy during the transition period from socialist economy to free market economy.