Revisiting the Middle Eastern security order: The Syrian conflict in view of Russia-Iran-Turkey relations
Ortadoğu güvenlik düzenini yeniden ele almak: Rusya-Türkiye-İran ilişkileri açısından Suriye çatışması
  1. Tez No: 720272
  2. Yazar: HOSSEİN AGHAIE JOOBANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEVKET OVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye Savaşı, Rusya, İran, Türkiye, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Syrian Conflict, Russia, Iran, Turkey, Regional Security Complex Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 474
Özet
Bu doktora tezi, 2011 yılından günümüze değin süren Suriye'deki savaşın Ortadoğu'nun güvenlik düzeninde ortaya çıkardığı jeopolitik ve güvenlik kaynaklı etiklerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Barry Buzan ve Ole Wæver tarafından ortaya atılan Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi (BGKT) ile Derrick Frazier ve Robert Stewart-Ingersoll'un geliştirdiği Bölgesel Güçler ve Güvenlik Çerçevesi'ni (BGGÇ) bağdaştırarak oluşturduğu teorik çerçevesi ile bu çalışma, Suriye'deki savaşın önemini ortaya koymayı ve İran, Rusya ve Türkiye'nin politikaları ışığında Suriye'deki çatışmanın Ortadoğu Güvenlik Kompleksi'ndeki diğer çatışmalara olası yayılma etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın en önemli bulgusu olarak, Suriye krizi üzerinden gelişen, bölgesel güvenlik yapısında ve ABD'nin bölgede sahip olduğu rolde uzun erimli etkilere yol açabilecek Türkiye, Rusya ve İran arasındaki taktiksel birlikteliğin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki çatışma yönetimleri içinde kendine özgü bir yere sahip olduğudur. ABD'nin güvenlik odağının başka bölgelere kaymayısla birlikte Ortadoğu'nun, güç dengesi ile kollektif güvenliği bir araya getiren ve büyük ölçüde bölgedeki ülkelerin birbirleriyle olan etkileşimleriyle şekillenen karma bir mantığa sahne olduğu bu tezde iddia edilmektedir. Suriye'deki çatışmanın nihayeti belirsiz olsa da Suriye'deki savaş, bölgedeki ve bölgedışı güçlerin tekmili birden yer aldığı ve her aktörün dış politikalarını yeni jeopolitik gerçekliklere uyarladığı ABD sonrası dönemde en belirleyici bölgesel güvenlik sorunsalları arasında yer almaya devam edecek.
Özet (Çeviri)
This dissertation seeks to analyze the emergent security and geopolitical impacts of the ongoing war in Syria (2011-present) on the Middle East security order. By adopting a hybrid theoretical framework that links Regional Security Complex Theory (RSCT), as developed by Barry Buzan and Ole Wæver, with Derrick Frazier and Robert Stewart-Ingersoll's Regional Powers and Security Framework (RPSF), this thesis aims to unpack the significance of the Syrian conflict and examines the potential spillover effects of the Syrian conflict on other Middle East security sub-complexes in light of the policies of Iran, Russia and Turkey. A key finding of this research is that the tactical partnership among Turkey, Russia and Iran in the context of the Syrian conflict is a sui generis case of conflict management in the MENA region entailing far-reaching implications on the regional security order and on the nature of the U.S. role in the region. The thesis argues that just as the U.S. is pivoting away from the Middle East, the region is witnessing a hybrid regional logic that entails a blending of balance of power and collective security and is animated largely by the interactions among countries within it. Although the endgame of the Syrian conflict is unknown, the war in Syria will remain one of the most defining regional security problematiques around which a panoply of regional and extra-regional powers will gather, with each of these actors seeking to adjust their foreign policies to the new geopolitical realities of a post-U.S. Middle East.