The rise of GCC and Turkey: Convergent and divergent agendas
GCC ve Türkiye'nin yükselişi: Yakınsak ve ıraksak gündemler
- Tez No: 612955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OTHMAN ALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: KİK, Türkiye, yakınsama, farklı gündemler, tehdit dengesi, ittifaklar, GCC, Turkey, convergence, divergent agendas, balance of threat, alliances
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Ortadoğu Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Son yirmi yılda, hem Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri hem de Türkiye, benzeri görülmemiş bir ekonomik büyüme gerçekleştirip bölgede etkili roller oynamaya başladı. Birbirine bağlı olarak, iki taraf arasındaki ilişkiler giderek ekonomik işbirliğinden stratejik ortaklıklara doğru genişledi. Bu, tüm alanlarda işbirliğini içerecek şekilde ortak çıkarlarının geliştirilmesi yoluyla açıkça ortaya çıktı. Bunun sonucu olarak, Türkiye bir süre için KİK tarafından“stratejik ortak”olarak kabul edildi. Irak'ın parçalanma potansiyeli, Suriye krizi, Yemen savaşı, devlet-altı aktörlerinin ortaya çıkan tehditleri ve Tahran'ın etkisinin artması gibi yeni bölgesel düzensizlikler, Türkiye-KİK ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdı. Bununla birlikte, ilişkilerdeki bu olumlu ilerleme bölgede çatışan gündemlere dönüştü. İki rakip kamp ortaya çıktı. Türkiye ve Katar bir kampı temsil ederken, diğer kamp da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den oluştu. İki kamp arasındaki farklılıklar Arap Baharı'nın yeni dinamiklerini temel alıp Mısır, Müslüman Kardeşler ve Libya konularında en açık halde tezahür etti. Bununla birlikte, Haziran 2017'den bu yana Katar ve Körfez üçlüsü (Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn) artı Mısır arasında yaşanan Körfez krizi taraflar arasındaki ayrışmayı arttırdı. Türkiye ile KİK ülkeleri arasındaki farklılıklar, İran'ın etkisini dengelemek için hala bir ittifaka ihtiyaç duyup duymadıkları sorusunu gündeme getirdi. Bu çalışma, işlevselcilik, güç dengesi ve tehdit dengesi gibi uygun uluslararası ilişkiler teorileri ışığında işbirliği ve çatışmanın bir karışımı olan bu karmaşık ilişkileri kavramayı amaçlamaktadır. Çalışmada röportajlar, arşiv belgeleri, kitaplar, makaleler, resmi konuşmalar ve istatistikler gibi farklı yöntemler kullanılmıştır. Kapsamı, 2002 yılından başlayıp 2017 yılına kadar olan süre içerisindeki ilişkileri kapsamaktadır. Çalışma, tarafların farklı gündemleri olmasına rağmen, bölgesel güç denklemi dengesindeki etkilerini arttırmak ve ortak tehditlere karşı koymak için işbirliği yapmalarının önemli olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Over the past two decades, both the GCC states and Turkey have experienced unprecedented economic growth and played effective regional roles. In tandem, the relations between the two parties have gradually grown from economic cooperation to strategic partnerships. This has been evident through the development of their common interests to include cooperation in all fields. As a result, Turkey was considered for a while a 'strategic partner' by the GCC. The new region's disorders, such as the potential Iraq's disintegration, the Syrian crisis, the Yemeni war, the emerging threats of sub-state actors and the expansion of Tehran's influence have given new momentum to Turkish-GCC relations. However, this positive progress has turned into clashing agendas in the region. Two competing camps have appeared. These are Turkey and Qatar on one hand, and Saudi Arabia, the UAE and Bahrain on the other. Their differences are based on new dynamics of the Arab Spring and were clearest over Egypt, the Muslim Brotherhood and Libya. In addition, the Gulf crisis since June 2017 has been escalating the divergence. The differences among Turkey and the GCC states also raised a question of whether they still need an alliance to counterbalance Iran's influence or not. This research seeks to comprehend these complicated relations, which are a mixture of cooperation and conflict, through appropriate theories of international relations: functionalism, the balance of power and the balance of threat. It has used different methods such as interviews, archive documents, books, articles, official speeches and statistics. Its scope starts in 2002 and extends to 2017. It concluded that despite their divergent agendas, their cooperation is important if they look to increase their influences in the regional balance of power equation and to counter common threats.