Ulviye Mevlan: Yaşamı ve düşünceleri
The life and works of Ulviye Mevlan
  1. Tez No: 228174
  2. Yazar: MİTHAT KUTLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Kadın Hareketi, Ulviye Mevlan, Hukuk-ı Nisvan, Kadınlar Dünyası, Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan, Çalışma Hayatı, Eşitlik (Müsavat-ı Hukuk), Ottoman Women's Movement, Ulviye Mevlan, Hukuk-ı Nisvan, The World of Women, Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan, Worklife, Equality (Müsavat-ı Hukuk)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kadınlar, toplumsal yaşamın tüm kazanımlarına, gerek doğrudan gerekse dolaylı bir şekilde katkı sundukları halde, gösterdikleri mücadele pratikleri tarih yazınında yeteri kadar ele alınmamışlardır. Bu durum hem kadınların yaşamları ve deneyimlerine dair çalışmaların yetersizliğiyle hem de yazın hayatının başından itibaren kadın meselelerine gereken önemi vermemesinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan var olan çalışmalar ise daha çok erkeklerin yaşam deneyimleri üzerinden sosyal meselelere bakmakla sınırlı kaldığından kadınların sosyal hayattaki büyük mücadeleleri görmezden gelinmiştir. Bu noktadaki ihtiyacı karşılamaya dönük olan bu çalışma; Osmanlı kadın hareketinin gelişmesinde büyük yararlılıklar gösteren Ulviye Mevlan'ın yaşamı ve düşüncelerini konu edinmektedir. Çalışma, aynı zamanda Ulviye Mevlan öznelinde II. Meşrutiyetle birlikte kadınların içine girdikleri hak ve hukuk mücadelesini görünür kılmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Even tough women contributed to all aspects of social life, their struggles were never represented enough in historiographies. Women were not valued enough to produce new works on their lives and experiences instead of or along with those of men. This thesis is situated within those works which are a few in numbers but which aim to fulfill a large gap. This study is on Ulviye Mevlan who has contributed greatly to the women's movement in the Ottoman Empire. In her person, this thesis aims to contribute to the study of the struggle for rights of women after the second constitutional era.