Yabancı dil öğrenen Türk öğrencilerin sözel iletişim sorunlarında ruhsal ve toplumsal etmenlerin rolü
The roles of the psychological and social factors in oral communication problems of Turkish students learning a foreign language
  1. Tez No: 228194
  2. Yazar: P. DUYGU ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. NALAN BÜYÜKKANTARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Sözel İletişim, Öğrenme Yaşantıları, Ruhsal Etmenler, Toplumsal Etmenler, Foreign Language Oral Communication, Learning Experiences, Psychological Factors, Social Factors
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma, yabancı dil öğrenen Türk öğrencilerin sözel iletişim sorunlarında ruhsal ve toplumsal etmenlerin rolünü incelemiştir. Temel kavramlar ve alanyazını araştırmasından sonra, çalışmanın uygulama kısmında Ankara'daki üç ayrı lisede öğrenim gören toplam 300 öğrenciye bir anket yöneltilmiştir. Anket çoktan seçmeli 100 adet sorudan oluşmuştur. Bu anket, Horwitz ve Cope (1986) tarafından uygulanan ?Yabancı Dil Öğrenme Kaygı Ölçeği (FLCAS)? ve Horwitz (1988) tarafından uygulanan ?Dil Öğrenimi Hakkındaki İnançları Belirleme Ölçeği (BALLI)? adlı ölçeklerden esinlenerek hazırlanmış bir ankettir. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin okul bağlamında öğretmen, ders işleme yöntemi, materyal, vb. etmenleri çerçevesinde oluşan yabancı dil sözel iletişim öğrenme yaşantılarının genelde olumsuz olduğu, dolayısıyla, bunlara bağlı olarak İngilizce konuşma süreçlerinde kaygı geliştirme eğilimi gösterdikleri; aile ve diğer toplumsal çevre etkileşimlerindeki olumlu katkıların sözel iletişimdeki kaygı sorununun azalmasına yardımcı olduğu ve öğrenme süreçlerine destek yarattığı yönünde bulgular elde edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğunun teknolojik cihazlara erişimlerinin mümkün olduğu ve bu olanağın öğrenme süreçlerine olumlu yansıdığı da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the psychological and social factors? roles in the problems of oral communication of Turkish students learning a foreign language. Following the basic concepts and literature research parts, a questionnaire is given to totally 300 students in the application part of the study who study in three different high schools in Ankara. The questionnaire employs 100 multiple choice questions and it is based on Horwitz and Cope?s (1986) ?Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS)? and Horwitz?s (1988) ?Beliefs About Language Learning Inventory (BALLI)? as a research instrument, with some modifications done. It is obtained from the findings that the foreign language oral communication learning experiences of the students composed of the factors under the framework of school such as teacher, teaching method, material etc. are generally negative, so the students tend to develop anxiety in their English speaking processes. Statistical analysis detects that the positive contributions of family and other social environment interactions help the students to diminish anxiety problem in oral communication and these contributions facilitate their learning processes. Also, it is observed that the majority of the students are able to reach technological devices and this facility positively reflects the students? learning processes.