Beypazarı şehri'nin kururluşu, gelişimi ve şehir içi arazi kullanımı
Foundation and development of Beypazarı city and urban land use
  1. Tez No: 228209
  2. Yazar: SİBEL ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: City, City?s Land Use
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Coğrafyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Yukarı Sakarya bölümünün kuzeybatısında oldukça eski bir yerleşim yeri olan Beypazarı, günümüzde idari bakımdan Ankara iline bağlı 34.496 (2007) nüfuslu bir ilçe merkezidir.Beypazarı, Anadolu'nun tarihi gelişimine uygun olarak çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Frig, Galat, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı uygarlıkların egemenliği altında kalmıştır ve tarihi yollar (İstanbul- Bağdat) üzerinde olup, bugün de yine Ankara- İstanbul yolu üzerinde yer almaktadır. Tarihi yollar üzerinde olması şehrin tarihini zenginleştirmiş ayrıca şehirde ticari faaliyeti de geliştirmiştir.Kuestaların arasında gelişen tarihi Beypazarı çarşısı, önemli ticaret faaliyetlerinin yapıldığı alanlardır. Bu alan, geleneksel el sanatlarını ve yaşam tarzını korumaktadır. Özellikle 1999 yılından sonra tarihi çarşının turizme açılması ile ticarethanelerin sayısı artmıştır.2000 yılı nüfusu sayımına göre Beypazarı'nın nüfusu 34.441 (Erkek:17277, Kadın:17164) kişidir. Bu miktarın 22972 sini ekonomik yönden faal olanlar, 11457sini faal olmayanlar oluşturmaktadır. Ekonomik bakımdan faal nüfusun sektörlere dağılımı ise şöyledir: Hizmet sektörü; 4632 (%46), tarım sektörü; 1935 (%29), sanayi sektöründe ise;1767 (%25)kişidir. Burada hizmet sektörü önemli ve gelişmekte iken hizmet sektörünün gelişiminin asıl nedeni olan tarım sektörü gerilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this survey we will investigate about the development periods and functional features of Beypazarı. According to the grouping of geographical regions Beypazarı city is located in the Yukarı Sakarya parts of Middle Anatolia region. It is a center of disrcict and administratively connected to Ankara province.Beypazarı, being 99 km far to the west of Ankara, is on the old Ankara-Istanbul route. As in the past, it tends to be a cultural and economic center in the middle of Ayaş, Güdül, Nallıhan and Kıbrıscık districts.By examining the historical development of Anatolia, we observe that the area surrounding Beypazarı was dominated by the HITTITES, FRIGIANS, GALATIANS, ROMANS, and BYZANTINES in the early ages and later by the ANATOLIAN SELJUKS and the OTTOMANS. Beypazarı was on the important historical routes connecting İstanbul to Ankara and Baghdad..The population of Beypazarı composed of 34.496 (male: 17.047, female: 17.449) persons according to the 2007 Cencus. Acording to the 2000, the population of Beypazarı composed of 34.441(male: 17.277, female: 17164). Of the amount are 22.972 economically active persons and 11.457 economically inactive persons. Economically persons work in public sevice 4632 (%46), agricultural sector 1935 (%29) and industrial sector 1767 (%25).