Cumhuriyet Dönemi savunma politikaları
Defense policies of Republic Period
- Tez No: 228320
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL AYMAN GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Policy, Public Policy, Policy Making Process, Policy Analyzing, National Defense Policy, Defense Expenditure, National Power, National Aim, Threat Perception, National Benefit, Surviving
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi savunma politikaları ve yapısının incelendiği bu çalışmada; 1923 -1938 yılları arasında, Kurtuluş Savaşı sonrası Atatürk Dönemi politikaları; 1939 -1945 yılları arasında, İkinci Dünya Savaşı esnasında izlenen İnönü'nün denge politikaları; 1946 -1960 yılları arasında bloklaşma ve NATO'nun oluşmasıyla şekillenen uluslararası ortamda Batı'ya yönelik yardım ve kredileri ön plana çıkaran politikalar; 1960 -1980 yılları arasında kızıl tehdit endeksli silahlanma yarışı ortamında NATO ve ABD güdümlü politikalar, 1980?2007 yılları arasında ise Doğu Bloğu'nun çöküşü ve yenidünya düzenine geçiş ortamında izlenen savunma politikaları analiz edilmiştir.Türkiye coğrafyası gerçekten siyaset üretilecek bir değere sahiptir. Bu coğrafyayı kullanmak isteyecek sınır ötesi güçlerin olması doğaldır. Ancak bugün, Cumhuriyet tarihi boyunca yükseliş eğiliminde olan bu savunma harcamalarının gerekliliğini sadece coğrafyaya ve bu coğrafyanın yarattığı tehditlere dayandırmak gerçekçi değildir. İzlenen bağımlı politikalar gelinen noktanın temel kaynağını teşkil etmektedir. Malzeme veya nakit olarak alınan hibe ya da kredi niteliğindeki askeri yardımlar, Cumhuriyet tarihi boyunca milli bütçeden ayrılan çok önemli bir kaynak savunma ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemiştir. Üstelik giderek daha fazla kaynak ayrılmasına rağmen ihtiyaçlar da giderek artmaktadır. Takip edilen politikalar böyle bir eğilimi kronikleştirmiştir.Kronikleşen bu eğilimin makul seviyelere getirilememesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde arzu edilen modernizasyonun yapılamamasında ve ulusal kaynaklara dayalı yeterli bir savunma sanayi kurulamamış olmasında başta siyasi iktidarlar olmak üzere karar vericilerin ve takip ettikleri politikaların payı olduğu düşünülmektedir. Risk analizleri ve Türkiye'nin maruz kaldığı tehdit özgün değerlendirmelere dayanmamakta ve buna bağlı olarak belirlenen savunma ihtiyaçları ve temin yöntemleri gerçeklerle örtüşmemektedir.Anahtar Kavramlar: Politika, Kamu Politikası, Politika Oluşturma Süreci, Politika Analizi, Milli Savunma Politikası, Savunma Harcaması, Milli Güç ve Milli Hedef, Tehdit Algılaması, Milli Menfaat, Beka.
Özet (Çeviri)
In the study, the Atatürk period defense policies have been analyzed between 1923 and 1938. The defense policies exercised during the Second World War can be characterized as balance policies of İnönü. West oriented policies bringing aids and credits in the foreground have been researched in international environment which is formed by NATO and USA under the threat of Soviet Union between 1946 and 1960. NATO and USA oriented policies growing out of Soviet threat between 1960 and 1980, defense policies which is under the influence of new scenarios at during the collapse of East Block and transition period of new world system have been analyzed between 1980 and 2007.Turkish geography has really a value that can produce policy. Naturally, it is supposed that some powers beyond the borders want to benefit from this geography. But it is not realistic to bill only geography and the threats aroused from this geography for the defense expenditure which in ascending trend. Dependent policies which are followed are basic cause for the point of today. Donations which are accepted as goods or cash, military aids and very important resource assigned from national budged were not able to meet the needs of national defense. More over, the needs increases constantly, in spite of much more recourse is assigned. The policies which are followed cause this trend to become chronic.It is thought that political powers, decision makers and their policies have important role in failing to bring the trend to reasonable level, modernization of the Army and establishing defense industry based on national recourses. Risk analyses and the threat which Turkey is exposed are not based on authentic evaluations. Defense needs and procurement methods are not compatible with the realities.