Müzede öğrenmenin öğrencilerin görsel, duyuşsal ve kinestetik yönleri üzerine etkileri (İlköğretim 6.sınıf öğrencileri üzerine bir uygulama)
The effects of museum education on visual, auditory and kinesthetic learning styles (An application on 6th grade students)
  1. Tez No: 228425
  2. Yazar: ALTAN ÖZESKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HİMMET GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzecilik, Education and Training, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze Eğitimi, Öğrenme Biçimleri (Görsel, Duyuşsal, Kinestetik), Sanatsal Etkinlik, Museum Education, Learning Styles (Visual, Auditory, Kinesthetic), Artistic Activities
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, müze eğitiminin bazı sanatsal etkinliklerle zenginleştirilip zenginleştirilemeyeceğini saptamak ve bu etkinliklerin öğrencilerin görsel, duyuşsal ve kinestetik öğrenme biçimleri üzerinde etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Eğer etki varsa bunun derecesini saptamaktır.Araştırmaya katılan Çorum Merkez Bahçelievler İlköğretim Okulu 6.Sınıf (n=95) öğrencisine, müze ziyaretinden 2 gün önce 36 sorudan oluşan (görsel 12, duyuşsal 12, kinestetik 12) öğrenme özelliklerine yönelik ön test yaptırılmıştır. Ön testten sonra öğrencilere gezi ve Çorum Müzesi hakkında bilgi sahibi olmaları için müze broşürü dağıtılmıştır. Müze ziyareti ile öğrencilere rehber eşliğinde müze tanıtılmış, drama uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca müze koleksiyonunda bulunan Hüseyindede vazosunda olduğu gibi, kendi yaratıcılık ve hayal güçlerini de katarak yeniden ve farklı biçimde tasarlamaları önerilmiştir. Ardından Çorum Müzesi ve müze ile ilgili üç soru yöneltilip cevaplamaları istenmiştir.Rehber eşliğinde müze ziyareti yapılmış ve sonra etkinlik çalışmasına geçilmiştir. Öğrencilere, ön testte uyguladığımız aynı test, son test olarak verilmiştir. Ön ve son test arasındaki ortalamalar t testi ile karşılaştırılmıştır. İki ortalama arasında 0,05 olasılık düzeyinde anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This present study tries to state whether we can enrich the the museum education by some artistic activities or find out whether these activites influence the visual, auditory and kinesthetic tendencies and to find out the degree of influence if there is any.A pretest of learning style index which comprises 12 items each of them measure visual, auditory and kinesthetic tendencies was given to a sample of 95 students in Bahçelievler primary school in Çorum city in Turkey before two days. After that the students were given a booklet which gives information about the museum and told them to read for two days. Later museum visit was started with help of the travel guide and at the end of the visit, they were invited to participate to activites such as drama and they were told to design and draw a vase like the one where they have seen in the museum by using their creativity and imagination. Besides they were asked to answer three questions about the content of museum.After all of these activities, the post-test were readministered. Finally it was found out that the differences between the pre-test and post-test were signficant at the 0.05 level in visuals, auditory and kinestetic tendencies.