The impact of parental control and suppot on the development of the chronic self-regulatory focus
Ebeveyn kontrolünün ve desteğinin kronik benlik düzenleme odağının gelişimine etkisi
- Tez No: 228437
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik kontrol, davranışsal kontrol, ebeveyn desteği, yaklaşmacı benlik düzenleme odağı, kaçınmacı benlik düzenleme odağı, Portre Değerler Anketi, Psychological control, behavioral control, parental support, promotion focus, prevention focus, Portrait Values Questionnaire
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada 320 üniversite öğrencinin katılımıyla ebeveynlik davranışları ve benlik düzenleme odakları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Kuramsal varsayımlar ve kültürel farklılıklar gözönünde tutularak ebeveynlik davranışlarının yaklaşmacı (promotion) ve/veya önleyici (prevention) benlik düzenleme odağını yordayacağı beklenmiştir. Özelde, ebeveyn psikolojik kontrolünün boyutlarının önleyici odağı yordayacağı beklenmiştir. Katılımcılar ebeveynlik davranışları ve benlik düzenleme odağı ile ilgili çeşitli ölçekler doldurmuştur. Benlik düzenleme odağı altta yatan kuramsal önermeler gözetilerek doğrudan ve dolaylı (örn., değer alanları) olmak üzere iki ayrı ölçüm ile değerlendirilmiştir. Ele alınan ebeveynlik davranışları; ebeveyn desteği, davranışsal kontrol, psikolojik kontrol ve aşırı korumacılığı içermektedir. Sonuçlar psikolojik kontrolün temel olarak önleyici benlik düzenleme odağını yordadığını göstermiştir. Özelde, suçlama ve sevgiyi geri çekme davranışları önleyici odağı yordarken, suçluluk yaratma sadece belirli koşullar altında yaklaşmacı odağı yordamıştır. Beklentilere uygun olarak, davranışsal kontrol önleyici odağın düşük düzeyleri ile ilgili ve ebeveyn desteği yaklaşmacı odağın yüksek düzeyleri ile ilgili çıkmıştır. Benlik düzenleme odağının her iki tipi ile değerlerden oluşan dolaylı ölçüm altölçeklerinin karşılaştırılması, orjinal formulasyonlarla çelişen sonuçlar ortaya koymuştur. Örneğin, kuramsal beklentilerin tersine, güvenlik değeri kültürel bir farklılığı gösterir şekilde yaklaşmacı odakla kuvvetli şekilde ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak, bulgular benlik düzenleme odağının doğrudan ve dolaylı ölçümlerinin tutarlı bir biçimde binişmediğini ve bunların değişik yapıları ölçüyor olabileceğini göstermiştir. Doğrudan ve dolaylı ölçümler arasındaki ilişkiler ve bunların ebeveynlik davranışları ile ilişkisi bu alandaki önceki çalışmalar gözönünde bulundurularak değerlendirilmiş ve gelecek araştırmalar için bu ilişkilere ışık tutacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the interplay between parenting behaviors and self-regulatory focus in a sample of 320 university freshmen. Considering the theoretical assumptions and cultural differences, it is expected that specific parenting behaviors predict prevention and/or promotion self-regulatory focus. Especially, the dimensions of parental psychological control were expected to predict prevention focus. Participants completed multiple measures of parenting behaviors and self-regulatory focus. Self-regulatory focus was measured using both direct and indirect measures (i.e., value domains) considering the theoretical formulations underlying the indirect measures. The measures of specific parenting behaviors included parental support, behavioral control, psychological control, and overprotection. Results suggested that psychological control mainly predicts prevention focus. Whereas parental blaming and love withdrawal predicted prevention focus, guilt induction predicted promotion focus under certain conditions. Besides, parental overprotection was related with higher levels of both promotion and prevention self-regulatory focuses. As expected, parental behavioral control was associated with lower levels of prevention focus and parental support was associated with higher levels of promotion focus. Examination of the relationships between both types of self-regulatory focuses and the subscales of indirect measure comprised of value domains yielded results contradictory to the original formulations. For instance, contrary to the theoretical expectations, value domain of security was strongly associated with promotion focus rather than prevention focus, signifying a potential cultural difference. Finally, results have suggested that direct and indirect measures of self-regulatory focuses do not consistently overlap and they may measure different constructs. Results were discussed on the basis of the previous work in this area and further exploration was suggested to clarify the link between direct and indirect measures of self-regulatory focus and their links to parenting behaviors.