The Effects of a parental involvement program on the academic and social development of 6 th grade children and their parents
Aile katılımın programının 6. sınıf çocuklarının akademik ve sosyal gelişimlerine ve ailelerine etkisi
  1. Tez No: 82227
  2. Yazar: DİLEK ÖZLEM UTKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Katılımı, Aile Katılım Programı, Akademik Gelişim, Sosyal Gelişim. VU, Parental Involvement, Parental Involvement Program, Academic Development, Social Development
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
özff BİR AİLE KATILIM PROGRAMININ 6.SINIF ÇOCUKLARININ AKADEMİK VE SOSYAL GELİŞİMLERİNE VE AİLELERİNE ETKİSİ Utku, Dilek Özlem Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun Akkök Haziran 1999, 98 sayfa Aileler, çocuklarının gelişiminde pek çok yönden önemli rol oynarlar. Çocuklarının ilk öğretmenleri olarak, onları destekler ve öğrenmelerini güdülerler. Çocuklarının, eğitim sürecine katıldıklarında, akademik, sosyal ve duygusal gelişimlerini zenginleştirirler. Bu çalışma, ailelerin çocuklarının eğitim sürecine aktif olarak katılmaları için, örnek bir program oluşturmayı ve programın çocukların akademik ve sosyal gelişimlerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Denekler Ankara'da ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu ö.sımf öğrencilerinden seçilmiştir. Bu araştırmaya 29 öğrenci ve deney VIgrubunun anne- babalan katılmıştır. Deneysel araştırma modeli kullanılmış, deney grubuna 6 haftalık bir aile katılım programı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencileri, OFFER Benlik îmgesi Ölçeği (OBİÖ), Aile Yapışım Değerlendirme Aracı (AYDA) ve Türkçe, Matematik Fen Bilgisi Basan Testlerinden alman öntest ve sontest sounuçlanna göre karşılaştmlmıştır. Deney grubu aileleri ise, AYDA ve Genel İletişim Becerileri testlerinden alınan öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştmlmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki Türkçe, Matemetik ve Fen Bilgisi derslerinde basan farklarım ortaya koyabilmek amacıyla, korelasyon analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Sonuçlar iki grup arasında Türkçe dersinde bir farklılık göstermiş, diğer dersler için anlamlı fark gözlenmemiştir. Sosyal alandaki farklan ortaya koyabilmek üzere, t -testi kullanılmış ve sadece çocuklann aile içi birlik alanında ve babaların genel iletişim becerilerinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Bununla birlikte, öğretmenler ve ailelerinden alman gözlemler dikkate alınarak, programın çocuklann sosyal ve akademik gelişimine bazı olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF A PARENTAL INVOLVEMENT PROGRAM ON THE ACADEMIC AND SOCIAL DEVELOPMENT OF 6TH GRADE CHILDREN AND THEIR PARENTS Utku, Dilek Özlem M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Füsun Akkök June 1999, 98 pages Parents play a very significant role in the total development of children. Parents are the first teachers of their children, they can support and encourage the learning of their children. When they participate in the educational process, they enrich the academic, social and emotional development of their children. IllThis study aims to create an example of a parental involvement program for the 6th grade students whose parents are actively involved and has the purpose of exploring the effects of a Parental Involvement program in the academic and social skills of those children. The subjects of the study were from METU Development and Foundation Elementary School 6th grade. Twenty-nine students and the parents of the experimental group participated in the study. The experimental design was used, in which 2 groups were compared in pretest and posttest measures using Offer Self Image Questionnaire(OSIQ), AYDA Questionnaire and General Communication Skills Questionnaire. The experimental group was given a 6 week Parental Involvement Program. In order to explore the differences between the two groups, the analysis of covariance (ANCOVA) was conducted to assess the impact of the experimental conditions on achievement of Turkish, Mathematics and Science courses. The results revealed that there was a significant difference between the gain scores of experimental and control group in the Turkish achievement test. Other results showed no difference between two groups in the achievement of Mathematics and Science courses. In order to explore the effects of the program for the social areas, t-test for means was used. The results revealed no significant differences between the two groups. Only children's unity within the family and father's communication skills scores in AYDA Questionnaire were significantly different. IVHowever, according to the observations that were collected from teachers and parents, it could be stated that the program contributed positively to the children's social and academic development.