The resistance committees: Devrimci Yol and the question of revolutionary organization in Turkey in the late 1970s
Direniş komiteleri: Devrimci Yol ve 1970?ler sonu Türkiye?sinde devrimci örgütlenme sorunu
- Tez No: 228477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devrimci Yol, direniş komiteleri, devrimci örgütlenme, 1970'ler sonunda Türkiye solu, Revolutionary Way, resistance committees, revolutionary organization, Left in Turkey in the late 1970s
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez Türkiye'de 1970'lerin sonunda Devrimci Yol hareketi tarafından örgütlenmiş olan direniş komiteleri deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Daha özelde Devrimci Yol'un devrimci örgütlenme konusuna ilişkin formülasyonları ve Devrimci Yol ve direniş komiteleri deneyimlerinin ?kendi bağlamlarında- gündelik yaşamın toplumsal ilişkileri içinde değişim gerçekleştirmek ile devlet iktidarını ele geçirme stratejisi uyarınca örgütlenmek arasındaki gerilimi bünyelerinde nasıl barındırdıkları üzerine odaklanmaktadır. Çalışma, Devrimci Yol'un bu iki anlayışı uzlaştırma çabasının onu Türkiye solu içinde özgün bir yere yerleştirdiğini iddia etmektedir. Bütün sınırlılıkları ile birlikte direniş komiteleri ve beraberindeki halk ve işyeri komiteleri deneyimleri her türlü devrimci dönüşümün gelecekte gerçekleştirecek olan devrime kadar ertelendiği hakim anlayıştan farklı bir örgütlenme mantığına işaret etmiştir. Çalışma Devrimci Yol ve direniş komitelerini incelerken devrimci örgütlenme sorununa dair Marxist kuram ve pratikteki farklı yaklaşımlara atıfta bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the experiences of the resistance committees organized by a revolutionary Movement, Devrimci Yol (Revolutionary Way), in Turkey in the late 1970s. More specifically it focuses on Devrimci Yol?s formulations concerning the issue of revolutionary organization, how it and the resistance committee experiences ?within their contexts- embodied the tension between being organized in accordance with initiating change within the social relations of everyday life and being organized in accordance with a strategy of state takeover. The study argues that Devrimci Yol?s attempt towards the reconciliation of these two understandings gave the Movement its peculiarity within the left in Turkey. With all their constraints the resistance committees and accompanying experiences of people?s and workplace committees pointed out a logic of revolutionary organization different from the predominant one in which any kind of revolutionary transformation was postponed until the forthcoming revolution. When examining Devrimci Yol and the resistance committees, the study refers to different approaches to the question of revolutionary organization in Marxist theory and practice.