Elite led democratization in Georgia
Gürcistan'da seçkinler ve demokratikleşme
  1. Tez No: 228531
  2. Yazar: AYŞE MİNE KUZU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA ERGUN ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gürcistan, demokratikleşme, siyasi seçkinler, liderlik, Georgia, democratization, political elite, leadership
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Eski Sovyetler Birliği'nin devamı olan ülkelerdeki demokratikleşme sürecisiyaset bilimciler, sosyologlar ve alan araştırması uzmanları tarafından kapsamlıolarak incelenmiştir. Akademik literatür esas olarak Sovyet sonrası dönemdekidemokratikleşme sürecini kolaylaştıran ve/veya engelleyen faktörlere odaklanmıştır.Bunlar arasında ekonomik kalkınma, siyasi kültür, önceki rejim tipinin doğası,yapısal özellikleri ve seçkinlerin rolü gösterilebilir. Bu tez Gürcistan'dakidemokratikleşme sürecini, seçkinlerin tercihleri ve inisiyatiflerine odaklanarak analizetmektedir. Esas olarak demokratik başarılarla beraber, Gürcistan'ın Sovyet sonrasıüç devlet başkanı Zviad Gamsakhurdia, Eduard Shevardnadze ve MikheilSaakashvili'nin dönemlerindeki demokratikleşme yolunda yaşanan aksaklıklara daodaklanmaktadır. Bunu yaparken bu üç liderin uygulamaları, öncelikleri vepolitikalarını karşılaştırır ve değişik liderlik özelliklerinin demokratikleşme sürecineetkilerini değerlendirir. Tezin tartışma konusu genel olarak Sovyet sonrası ülkelerdeve özel olarak Gürcistan'da demokratikleşmenin seçkinlerin yürüttüğü bir süreçolduğudur. Buna göre; sürecin başarısı ya da başarısızlığı, seçkinlerin tercih veinisiyatifleri ile seçkin gruplarının kendi içlerinde ve birbirleri arasındaki güçilişkilerine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The process of democratization in the successor states of the former SovietUnion has been widely studied by political scientists, sociologist and experts in areastudies. Academic literature mainly focuses on the factors which would facilitateand/or hinder the process of democratization in the post-Soviet era. These includeeconomic development, political culture, the nature of previous regime type,structural factors and the role of elite. This thesis analyzes the process ofdemocratization in Georgia while focusing on the elite choices and initiatives. Itmainly focuses on democratic achievements as well as the failures in democratizationunder the rule of three post-Soviet presidents of Georgia, Zviad Gamsakhurdia,Eduard Shevardnadze and Mikheil Saakashvili. While doing so, it compares andcontrasts the practices, priorities and policies of three leaders and evaluates on theimpact of different leadership patterns on the process of democratization. This thesisargues that democratization in post-Soviet countries in general and in Georgia inparticular is mainly an elite-led process. The success and failure of this processdepends on the elite choices and initiatives and the power relations between andwithin the elite groups.