Kelime türleri ile ilgili yaklaşımlar
The approaches about the part of speech
  1. Tez No: 228588
  2. Yazar: ÖMER YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK KIRBAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hatalı ifadeler, eksik kısımlar, kelime türleri, üniversite hazırlık kitapları, Fault expressions, incomplete parts, parts of speech, the preparatory books
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Üniversite hazırlık kitapları, üniversite sınavlarına hazırlık safhasındakiler için önemli bir yer tutar. Günümüzde bu sınavın öneminin giderek artması neticesinde üniversite hazırlık kitapları da sayıca artmıştır. Konuyu basit bir biçimde anlatma ve özgün olma amaçlarından dolayı bu kitapların bilimsellikten uzaklaştıkları, hatalı, eksik ve yanlış ifadeler kullandıkları, kendi içinde çelişkiye düştükleri söylenmektedir. Ancak bununla ilgili elde ilmî bir veri bulunmamaktadır.Bu çalışmanın araştırma problemi ?konu anlatımlı üniversite hazırlık kitaplarında ele alınan kelime türleri konularında ne tür hata, eksiklik bulunduğu, yanlışlıkların yapıldığı ve birbirlerinden farklı olan yönleri? olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür.a)Bilimsel kaynaklar karşısında üniversite hazırlık kitaplarında ele alınan kelime türleri (isim, sıfat, zarf, zamir, edat, bağlaç, ünlem, fiil) konularındaki hatalı, yanlış yönler ile eksiklikler nelerdir?b)Üniversite hazırlık kitaplarının kelime türleri konularını ele alışlarındaki farklar ve kendi içlerinde düştükleri çelişkiler nelerdir?c)Üniversite hazırlık kitapları kelime türleri konularını bilimsel olmayan yollarla ifade ederek dilbilgisinin ortak değerlerini (terim, tanım, kelime türlerinin kendi içinde bölümlendirilmesi) anlaşılmaz mı kılmaktadır?Bu sorulara cevap ararken ülke genelinde kabul görmüş üniversite hazırlık kitaplarından beş kaynağın yanı sıra akademik düzeyde üç değişik kaynak da bunların mukayesesi için tez kapsamına alınmıştır. Değerlendirmemizde böyle bir mukayese yöntemi seçmemizin iki temel gerekçesi vardır. Birincisi, günümüzde üniversite hazırlık kitaplarının sayıca çok olması bunların hepsini tek bir çalışmada değerlendirmeyi mümkün kılmamaktadır. İkincisi, tezin amacına hizmet edebilecek ülke genelinde kabul gören belli kitaplara odaklanarak geniş kapsamlı bilgilerle sonuca ulaşmak mümkün görülmektedir.Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda üniversite hazırlık kitaplarının kelime türleri konularını daha özgün olma veya kolay anlatma uğruna farklı şekillerde işlemeleri sonucu hatalı, yanlış, eksik ifadelerden dolayı bilimsellikten uzaklaşıldığı, kendi içlerinde çelişkiye düştükleri, dilbilgisinin ortak değerlerinin zamanla anlaşılmaz kılındığı gözlemlenmektedir. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının oldukça önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The preparatory books to the university is very important for the students studying the exam of the university. Nowadays, because of the fact that this exam is important, the preparatory books have grown in number. Since the subject is explained simplicity and the explanation of the subject is creative, it has been said that these books are not related to the academic works, consist of incomplete parts and error, there are the fault expressions, and are in contradiction with others. Only, the data about this academic work hasn?t been studied.The goal of this thesis is to show different aspects of these books, incomplete parts and error in the subjects about parts of speech. In this context, the goal of this work is explained the followings:a)What are the error and incomplete parts in the subjects concerned with parts of speech such as substantive, adjective, adverb, preposition, conjunction, interjection and verb considered in the preparatory books according to the academic works.b)What are differences of the took up subjects about parts of speech in the preparatory books, and contradictions with other preparatory books.c)As these subjects about parts of speech are being explained with the ways that aren?t academic, have the common values of grammar such as term, description, parts of speech been made incomprehensible.For answering the above questions, the five major books accepted from the preparatory books were preferred. Also, for the comparison three academic books were selected. There are two main reasons of this comparison selected. The first reason is that all the books are not evaluated at only one academic work because the number of these books is very much.The second is that while these only books attaining the goal of this thesis are selected, the final decision with comprehensive information is attainable.Finally, since the subjects about parts of speech in the preparatory books became more creative and easier, they were processed different matters of course . Therefore, that these books were not related to the academic works, consisted of incomplete parts and error, there were the fault expressions, and in contradiction with others was proved.