Effects of graphing calculators on eighth grade students' achievement in graphs of linear equations and concept of slope
Grafiksel hesap makinelerinin doğrusal denklemlerin grafikleri ve eğim konusunda 8. sınıf öğrencilerinin matematik başarısına etkisi
  1. Tez No: 228643
  2. Yazar: YURDAGÜL ÖNÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KÜRŞAT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiksel hesap makineleri, teknoloji entegrasyonu, matematik başarısı, ilköğretim matematik eğitimi, grafik çizme, doğrusal denklemler, eğim, Graphing calculators, technology integrations, mathematics achievement, elementary mathematics education, graphing, linear equations, slope
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı grafiksel hesap makinelerinin sekizinci sınıf öğrencilerinin doğrusal denklemlerin grafiğini çizme ve eğim konusundaki başarısı üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada öntest-sontest deney-kontrol grubu metodu uygulandı. Deney grubundaki öğrenciler doğrusal denklemlerin grafikleri ve eğim konusunda grafiksel hesap makineleri ile öğretim alırken, kontrol grubundaki öğrencilere aynı konu grafiksel hesap makineleri olmadan öğretilmiştir. Herbir grupta 27 öğrenci (13 kız ve 14 erkek) vardır. Hem deney hem de kontrol grubundaki öğrencilere doğrusal denklemlerin grafiğini çizme ve eğim konusuyla ilgili bir başarı testi (MAT) uygulandı. Ek olarak, öğretmen ve deney grubundan altı öğrenci ile röportaj yapıldı.Öğrencilerin Matematik Başarı Testi'nin son test sonuçlarından elde edilen veriler varyans analizi (ANCOVA) yöntemi ile analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Fakat, cinsiyetin Matematik Başarı Testi'nin son test sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır. Ek olarak, Matematik Başarı Testi'nin ön test sonuçarı ve yedinci sınıf ikinci dönem matematik puanları (MGS) t testi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir. Diğer taraftan, röportajlardan elde edilen verilerin analizi grafiksel hesap makinelerinin öğrencilerin matematiğe olan tutumunu olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Öğrenciler grafiksel hesap makinelerini kullanırken önemli bir zorluk yaşamamışlardır ve grafiksel hesap makineleri ile çalışmayı eğlenceli bulmuşlardır. Özetle, çalışmanın sonuçları grafiksel hesap makinelerinin ilköğretim okulu seviyesinde kullanıldığı zaman öğrencilerin başarısı ve bazı yönlerden de tutumları üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, grafiksel hesap makinelerinin ilköğretim matematik müfredatına entegrasyonu faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of graphing calculators on eight grade students? achievement in graphing linear equations and concept of slope. Pretest-posttest experimental-control group design was utilized in the study. While the students in experimental group (EG) received instruction about graphs of linear equations and concept of slope with graphing calculators, the students in control group (CG) was taught the same topics without using graphing calculators. There were 27 students (13 girls and 14 boys) in each group. Students in both EG and CG was administered an achievement test (i.e., MAT) consisting of questions related to graphing linear equations and slope concept before and after the instruction. Additionally, the teacher and six students from the EG were interviewed.The data obtained from students? post test scores of MAT were analyzed by Analysis of Variance (ANOVA). A statistically significant difference was found between the achievements of students in experimental and control groups. However, gender had no statistically significant effect on students? post test scores of MAT.Additionally, students? pre-test scores of MAT and their mathematics grades of the second semester of the seventh grade (MGS) were analysed by independent samples t-test. The results showed no statistically significant difference. On the other hand, the analysis of interview data revealed that graphing calculators affected students? attitudes towards mathematics in a positive way. Students had no considerable difficulty while using graphing calculators and they found studying with graphing calculators enjoyable. In summary, the results of the study showed that when graphing calculators used at elementary school level, they had positive effects on students? achievement and in some respects to their attitude. Consequently, integration of graphing calculators to elementary mathematics curriculum may be beneficial for students and teachers.