Ortaöğretim 1992 ve 2005 müfredat programlarında cümle bilgisi öğretiminin incelenip karşılaştırılması
Research and comparision of 1992 and 2005 secondary education syntax teaching curriculum
  1. Tez No: 228648
  2. Yazar: ERSAN KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ortaöğretim Programları, Cümle Bilgisi, Yapılandırmacı Öğrenme
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde bilgi birikiminin artmasıyla yeni bilgileri yeni nesillere planlı bir şekilde aktarmak, dinamik bir yapıya sahip olan eğitim programlarıyla sağlanabilir. Ülkelerin eğitim programlarında dil öğretiminin ayrı bir önemi vardır. Eğitim programları, dil öğretiminde istenilen amaçlara ulaşmak için farklı öğretme yaklaşımlarını kullanarak planlı bir eğitimin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Eğitim öğretim faaliyetlerinde, dile ait becerilerin kazanılması ve dil öğretimi kalitesinin artması uygulanan programın başarısıyla ölçülmektedir.Bu araştırmada, dil öğretiminin vazgeçilmez konularından olan cümle bilgisinin öğretimi ele alınmıştır. Bilimsel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli esas alınarak araştırmanın problemi, alt problemleri, sınırlılıkları, önemi ve sayıltıları belirlendikten sonra cümle bilgisine ait kuramsal bilgilere yer verilmiştir. Araştırmaya genişlik kazandırmak ve cümle bilgisinin tarihî süreç içindeki gelişimini görebilmek için, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadar çeşitli eğitim kurumlarında ders kitabı olarak okutulan seçilmiş bazı gramerlerde cümle bilgisinin öğretimi incelenmiştir. Araştırmaya XX. yüzyılda Avrupa'da gelişen yapısalcı söz dizimi çalışmalarını eklenmiş, daha sonra yapılandırmacı ve davranışçı öğrenme kuramları açıklanmıştır. Araştırmanın son bölümünde davranışçı öğrenme kuramıyla oluşturulan 1992 Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Programı ile yapılandırmacı öğrenme kuramıyla oluşturulan 2005 Ortaöğretim Dil ve Anlatım Programlarında, cümle bilgisi öğretimindeki benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda her iki programda cümle bilgisinin öğretiminde anlamlı sayılabilecek farkların olup olmadığını, yapılandırmacı yaklaşımın cümle bilgisi öğretiminde ne gibi değişiklikler meydana getirdiği bulunmaya çalışılmıştır. Bunun için öncelikle ortaöğretim kurumlarında uygulanan öğretim programları, hedef/amaçlar ve kazanımlar açısından incelenip karşılaştırılmıştır. 1992 ve 2005 programlarının ders kitapları, cümle bilgisi ünitelerinin konu içerikleri, öğretme- öğrenme süreçleri ve ölçme değerlendirme nitelikleri bakımından ele alınıp karşılaştırılmıştır. Araştırmada son olarak ders kitaplarındaki cümle bilgisinin öğretiminde rastlanan bilgi hatalarına değinilerek tespit edilen yanlış bilgilerin doğruları verilerek gerekli düzeltmeler yapılmıştır.Sonuç olarak 2005 Dil ve Anlatım Programı ve yapılandırmacı anlayış, cümle bilgisinin öğretiminde bazı farklılıklar meydana getirmiştir. Bu farklılıklar daha çok öğretim sürecinde kullanılan strateji, yöntem ve tekniklerin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Programın ve öğrenme yaklaşımının asıl başarısı, cümle bilgisini öğretme ve öğrenme sürecinde gerçekleşmektedir. Bu başarının kaynağı, şüphesiz, modern çağın gereğine ve eğitim hedeflerine uygun hazırlanan ders programıdır. Bunlardan farklı olarak yapılandırmacı yaklaşım, cümle bilgisinin alt konularının öğretiminde ve cümle çözümlemelerinde geleneksel dil bilgisi öğretimiyle benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increasing of information, teaching new data to new generations can only be achieved by the curriculums which consist of dynamic structure. Language teaching has an exceptional place in National Curriculums. The aim of the curriculums is to provide the application of planned education using different teaching approaches. In teaching and education facilities, learning language skills and quality of language teaching is evaluated by the accomplishment of the applied program.In this research, we studied on one of the most important subjects of language teaching which is syntax teaching. After determining the main problem, subproblems, limitations, importance and hypotheses of the research, we mentioned conceptual principles about syntax. To enlarge the study and to see the historical development of syntax, we considered the grammar in varities of books which were used from ?Tanzimat? (Administrative Reforms between the years 1839-1876 in Ottoman history) to the Repuclic time. After adding structural syntax studies developed in Europe in the 20th century, we clarified Constructive and Behavioural Learning Theory. In the last part of the study we tried to determine the similarities and differences of the syntax teaching between the Secondary Education curriculums of 1992 Turkish Language and Literature formed with Behavioural Learning Theory and 2005 Languge and Expression formed with Constructive Learning Theory. For that reason, we tried to find out whether there are meaningful differences in syntax teaching in both theories and how Constructive Learning Theory changed the syntax teaching. Therefore firstly we examined the Objects/Aims and Skils in Secondary education. We considered and compared 1992 and 2005 curriculums? books from the point of Language data units, content of subjects, teaching and learning process and Evaluation. In the research finally mentioning the mistakes, we did the required corrections that we noticed by giving the correct forms.2005 Language and Expression Curriculum and Constructive Theory made some differences in teaching syntax. These differences are mainly caused by variety of strategies, techniques and methods in teaching process. The accomplishment of curriculum and learning is carried out in the process of syntax teaching. The reason behind the success is certainly the curriculum which is prepared according to modern era?s needs and teaching aims. Alternatively, Constructive Theory is similar to traditional grammar teaching in choosing and teaching subtopics of syntax and sentence analyzing.Key Words : Education, Secondary Education Curriculums, Syntax, Constructive Learning