Kent konseylerinin mültecilere yönelik faaliyetlerinin analizi: Konak Kent Konseyi örneği
  1. Tez No: 761046
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKBERK ERTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kent konseyi, Yerel gündem 21, Mülteci, Sığınmacı, Konak, City council, Local agenda 21, Refugee, Asylum seeker, Konak
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde yönetsel anlayış açısından“çok aktörlü”kurumlar ve“yerel demokrasi”anlayışı her geçen gün önemini arttırmaya devam etmektedir. Bu görüşü destekler nitelikte olarak“kent konseyleri”oluşumu tasarlanmıştır. Kent konseyleri, Birleşmiş Milletler'in 1992 Rio Yeryüzü Zirvesi'nde gündeme getirilmiş olup ve Yerel Gündem 21 adıyla uygulamaya koyulan yapılanmanın Türkiye'deki yansımasıdır. 2005 senesinde yasal bir zorunluluk olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 76. maddesi bağlamında kent konseyleri:“katılımcılığı teşvik eden”,“kentin hak ve hukukunun korunmasına destek sağlayan”,“paydaşları bir araya getiren”çok aktörlü yapılar modelini benimseyerek meydana getirilmiştir. Bu çerçevede kent konseyleri, yerel demokrasinin güçlendirilmesi hususunda önemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir. Kent konseyi, kent hayatında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin arttırılması, kentin hak ve hukukun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini uygulamak maksadı ile çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Kent konseylerinin bünyesinde görevlerinin yerine getirilmesi için birçok çalışma meclisi ve çalışma grubu bulunmaktadır. Mülteci meclisleri de ilgili çalışma meclislerinden birisini oluşturmaktadır. Kent konseylerinin mültecilere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerin İzmir/Konak kent konseyi örnek alınarak konu edinildiği bu çalışmada; kent konseylerinin mültecilere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerin ne olduğunu belirlemek, kent konseyi mülteci meclisi üyelerinin hizmet algısını ortaya koymak ve gerçekleştirilen hizmetlerdeki verimli yönlerle birlikte eksik kalan noktalar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme ve odak grup görüşmesi tekniğinden faydalanılmıştır. Elde edilen verilerin ise içerik analizi yöntemi ile analizi ve yorumu yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Konak kent konseyi mülteci meclisi üyeleri ve Konakta yaşıyor olup Konak kent konseyi hizmetlerinden faydalanmış mülteci bireyler oluşturmaktadır. Kent konseylerinin mültecilere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerin araştırıldığı çalışma sayısı ülkemizde yok sayılabilecek kadar sınırlıdır. Bu bağlamda oluşturduğum tezin konusu özgün olup, gelecek dönemdeki araştırmacılar için örnek teşkil edecek olmasından dolayı öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Today,“multi-actor”institutions and the understanding of“local democracy”continue to increase their importance in terms of administrative understanding. In support of this view, the“city councils”model was designed. City councils were brought to the agenda at the 1992 Rio Earth Summit of the United Nations and were created as the reflection of the structuring implemented under the name Local Agenda 21 in Turkey. In 2005, as a legal obligation, city councils were created as multi-actor structures that“encourage participation”,“ensure the protection of the city's rights and law”,“bring stakeholders together”, in the context of Article 76 of the Municipal Law No. 5393. In this context, city councils are considered as an important step in strengthening local democracy. The city council, in city life; It carries out its activities with the aim of developing the city vision and citizenship awareness, protecting the rights and law of the city, sustainable development, environmental awareness, social assistance and solidarity, transparency, accountability and accountability, participation and decentralization. There are many working councils and working groups within the city councils to fulfill the duties of the city councils. Refugee councils also constitute one of the relevant working councils. In this study, in which the activities of the city councils for refugees are taken as an example of the Izmir/Konak city council; It has been tried to determine what the activities of the city councils towards refugees are, to reveal the service perception of the members of the refugee council of the city council, and to evaluate the missing points along with the productive aspects in the services provided. In this thesis, semi-structured interview and focus group interview technique, which are qualitative research methods, were used. The output obtained were analyzed and interpreted by the content analysis method. The sample of the study consists of refugee council members of Konak city council and refugee individuals living in Konak and benefited from Konak city council services. The number of studies investigating the activities of city councils towards refugees is so limited that it can be ignored in our country. In this context, the subject of the thesis I created is original and has importance as it sets an example for future researchers.