Yayaköylü Ahmed Reşid Efendi´nin Şerh-i Nuhbe-i Vehbi adlı eseri (inceleme-metin)s.222-446
Şerh-i Nuhbe-i Vehbi which was writtin by Yayaköylü Ahmed Reşid Efendi with the name of book (survey-text) p. 222-446
  1. Tez No: 228813
  2. Yazar: DURSUN GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, manzum sözlük, şerh, Şerh-i Nuhbe-i Vehbî, Dictionary, poet dictionary, commentary, Şerh-i Nuhbe-i Vehbî
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
Dil öğreniminde görsel, işitsel ve basılı materyallerden yararlanılır. Bu basılı materyaller içinde sözlükler önemli bir yer tutar. Klasik Türk Edebiyatı'nda mensur sözlükler yanında otuza yakın manzum sözlüğün de yazıldığı tespit ettik. Bu tür sözlükler, çocuklara hem aruz tekniğini hem de Arapça, Farsça kelimelerin Türkçe karşılıklarını öğretmek amacıyla yazılmıştır. Manzum sözlükleri ezberlemenin insanı zeki kılacağı; hatta müelliflerin kendi çocuklarına bile ezberlettikleri tespit edilmiştir. İşte çeşitli dönemlerde yazılmış bu tür manzum sözlüklerin okuyucular tarafından gramer, yazıldığı dönemin siyasi, sosyal, tarihsel boyutu ve şairin entelektüel birikimi yönünden daha iyi anlaşılabilmesi için üzerinde çok sayıda şerh yazılmıştır. Yayaköylü Ahmed Reşid Efendi'nin Şerh-i Nuòbe-i Vehbî adlı eseri de Sünbülzâde Vehbî'nin Nuhbe-i Vehbî adlı manzûm sözlüğünü yukarıda saydığımız yönlerden ele alarak okuyucuya sunduğu bir şerh çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In language education are benefited from visual, auditory and printed materials. Dictionaries are occupy an important place in these printed materials. We determine that, there are nearly thirty poem dictionaries in fact that writing dictionaries, in Classical Turkısh Literature. These type of dictionaries were written by the aim of learning Turkısh meaning of Arabic and Persian words by children. To memorizing poems dictionaries make people more intelligent and in fact muellif?s memorized these dictionaries to their children are determined. To well understanding by reader there were written different kind of commentaries which include political, social and historical dimensions accumulations. Şerh-i Nuhbe-i Vehbî which was written by Yayaköylü Ahmed Reşid Efendi and Nuòbe-i Vehbî which was written by Sünbülzâde Vehbî are presented above qualifications to reader.