Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi açısından işgören bulma ve seçme sürecine yönelik bir araştırma
A surching about finding and choosing employees for human resources at hotel management
- Tez No: 228857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel işletmeleri, insan kaynakları yönetimi, işgören bulma ve seçme süreci
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi, toplumun daha az çalışarak, daha çok üretmesine ve daha yüksek bir gelir düzeyine ulaşmasına neden olmaktadır. Toplumun gelir düzeyi yükseldikçe de, turizme olan talebin artması kaçınılmazdır. Bu talebin karşılanmasının yanında, daha da artırılması konaklama işletmesinin kaliteli ve dünya standartlarında hizmet sunabilmesi ile olasıdır. Konaklama işletmeleri içerisinde yer alan otel işletmelerinin kaliteli hizmet sunabilmesi ancak, otel işletmelerinde insan ile insana hizmet sunulmasından dolayı istihdam edilen insan kaynaklarının becerisi ile doğru orantılıdır. Bundan dolayı, başarıyı etkileyen en önemli unsur, insan yani işgörenlerdir. Bu açıdan otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimine gereken önemin verilmesi gerekmektedir. Türkiye'deki otel işletmelerinin bu konuya ne kadar önem verdiklerini ve işgören seçme işlevinin nasıl yürütüldüğünü görmeye yönelik olarak, Türkiye'deki 5 yıldızlı otel işletmelerinin yöneticileri üzerinde bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzde ve frekans dağılımları dikkate alınarak incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; beş yıldızlı otel işletmelerinde genel olarak insan kaynakları yönetimi bilincinin tam olarak yerleşmediği ve çoğunlukla da bir İK politikasının olmadığı ancak bu bölümün olduğu işletmelerin ise gerektiği gibi işlerini yerine getirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today the development of technology has led to the fact that people work less, they produce more and they reach to a high income level. It is inevitable that the more income they get, there occurs more demand for tourism. Besides meeting this demand, to make the demand higher, it will just be possible by providing accomodation business of good quality and in the world standarts. For the hotels which are the part of accomodation business to deliver better and qualified services depend on the skills and abilities of the staff employed in the hotel business. For this reason, the most important factor that affects, the success is employees. Therefore, it is necessary to give the required importance to the management of human resource. In order to find out how much importance is given to this subject byhotel business in Turkey a survey on the ways to choose the employe was carried out among the managers of 5 star-hotels. The data obtained has been studied in respect of both percentage and frequency. According to the results of analysis, in 5 star hotel business in general, it has been observed that they don?t have enough awareness about human resource management and usually they don?t have a human resource policy. However, the hotels this policy are seen to be carring out their reponsibilities.The key words: hotel business, human resource management, process of finding and choosing employees.