Bir siyasetname olarak Kutadgu Bilig'in Türk devlet yönetimindeki yeri ve önemi
The place and importance of Kutadgu Bilig as a Siy?set-N?meh.
  1. Tez No: 228863
  2. Yazar: TALAT PORTLAKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip, Siyasetname, Devlet, Yönetim, Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip, Siyasetnameh, State, Administration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yönetim biliminin oluşum ve gelişiminde büyük katkıları olan Kutadgu Bilig Türk devlet yönetim geleneklerini meydana getiren, Siyasetname türü eserlerin en önemlilerinden sayılmaktadır. Bu çalışmada Kutadgu Bilig'in Türk devlet yönetim sürecine katkıları ele alınmış ve Türk devlet yönetiminin tarihi evreleri ile gelişim sürecine değinilmiştir. Bu çalışmada yönetim faaliyetleri ile ilgili yöneticilere verilen öğütler ve bunların devlet yönetimi açısından önemi ve etkileri incelenmiştir.Bu kapsamda, çalışmanın ilk bölümünde Türk devlet yönetim sürecinin günümüze kadar olan gelişimi; daha sonraki iki bölümde ise Kutadgu Bilig'in bu süreçteki önemi ve bu sürece etkileri yorumlanmaya çalışılmıştır. Kutadgu Bilig'in Türk devlet yönetim sürecine ne gibi etkilerinin olduğu, eserin öneminin toplumsal olarak ne derece kavrandığı ve eserdeki yönetim üzerine öğütlerin günümüz şartlarında ne kadar geçerli olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the books which is considered great in the formation and development of administration science and formation of turkish administration tradition. Kutadgu bilig which is regarded as one of his most significant work as a siyasetnameh, explained different phases and development periods of Turkish state administration. The advice to the directors, their importance in the history and effects have been examined in this study.In this context, in the first chapter of the study, the development of turkish state period up to now has been examined, in the following two parts the place of kutadgu bilig and its impact on that period has been tried to assess. How much kutadgu bilig has been effective in turkish state administration period, how its social importance has been understood and ho much the advice for the leaders ahve been influential have been tried to explain.