Türkiye'deki işletmeler tarafından yeniden yerleştirme (outplacement) hizmetini etkileyen bireysel ve örgütsel etmenlerin analiz edilmesine ilişkin bir araştırma
A research concerning the analysis of individual and organizational factors that affect the outplacement service in Turkey companies
  1. Tez No: 228873
  2. Yazar: BETÜL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Yerleştirme Hizmeti, Outplacement, Küçülme, İşsizlik, İşten Çıkarma, Kariyer, Türkiye İş-Kurumu, Outplacement Service, Outplacement, Downsizing, Unemployment, Dissmiss, Carreer, Turkish Labor Institution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yeniden Yerleştirme Hizmeti (Outplacement); farklı sebeplerle işini kaybeden kişilere destek vermek amacıyla veya kariyerlerinde ulaşmak istedikleri bir sonraki noktaya en kolay nasıl ulaşabileceklerini göstermek için uygulanan bir İnsan Kaynakları Fonksiyonudur. Bu fonksiyon çalışanını açığa almak zorunda kalan firmaların yollarını ayırdıkları kişilere sundukları ücretsiz bir hizmettir. Bu hizmetin en önemli özelliği; hem işveren hem de işten çıkarılan bireylerin olumlu bir kazanım elde etmesini sağlamaya çalışmasıdır.Yüksek Lisans Tezi olarak sunmuş olduğum bu çalışmanın amacı; Türkiye'de Yeniden Yerleştirme Hizmetinin işletmeler tarafından uygulanmayışının sebeplerini analiz ederek, yapılması gerekenler konusunda öneriler sunup hizmetin firmaya, kişiye ve çevreye olan katkılarını değerlendirmektir.Araştırma, Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 50 farklı firmanın İnsan Kaynakları Yöneticilerine 20 sorudan oluşan anket sorularının uygulanması ile oluşturulmuş ve sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular Yeniden Yerleştirme Hizmetini Etkileyen bireysel ve Örgütsel etmenlerin varlığını ortaya çıkarmıştır. Etkileyen etmenler arasında; Bireysel olarak Cinsiyet, Örgütsel olarak ise; maliyet,Üst Yönetimin tutumu,konunun bilinirliliği, Firmada Çalışan sayısı, İnsan Kaynakları bölümünde çalışan personel sayısı ve firmaların yıllık personel devir oranının etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Outplacement service is a human resources function that supports people who lose their jobs with different reasons or shows them how to reach upper levels in their professional carreer. This function is an unpaid service that companies present people who are obliged to dismissed. The most important property of this service is to ensure about employer and dismissed employee obtain a positive acquirement.The aim of this study is to evaluate the contribution of implementing ouplacement service on companies and individuals while analysing the reasons behind not implementation in Turkey.Investigation consists of 20 questions those are applied to 50 human resources managers from different companies in the automotive industry and the results are analized with the Statistical Programming For Social Sciences (SPSS).Research findings have revealed individual and organizational factors affecting outplacement services. Factors affecting, gender as individual and as organizational, cost, attitude of the companies, the number of staff in human resources department and company annual employee circulation rate are seen to be affective.