Bireysel kariyer planlama ile kişisel başarı arasındaki ilişkiye yönelik Dumlupınar Üniversitesinde bir uygulama
An application on the relationship between the individual career planning and the personal success at Dumlupinar University
  1. Tez No: 228872
  2. Yazar: HASAN TURGUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Kariyer Planlama, Kariyer, Kişisel Başarı, Individual Career Planning, Career, Personal Success
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Günümüzde hızla gerçekleşen sosyal, ekonomik ve siyasal değişimler, hem örgütsel hem de bireysel anlamda değişimi beraberinde getirmiştir. Bireylerin bilişim teknolojilerinden yararlanarak bilgiye ulaşmasının kolaylaşması, küresel ve kişisel iletişimin hızlanması, bireysel ve örgütsel beklentilerin artmasına ve farklılaşmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler karşısında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılayabilmek için örgütler, insan kaynakları yönetimi uygulamalarına daha fazla önem vererek sundukları hizmetin kalitesini arttırmış ve içeriğini zenginleştirmiştir.Son yıllarda örgütlerde, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının daha yoğun bir biçimde gerçekleştirilmesi, kariyerlerini geliştirerek bu sayede kişisel başarıyı elde etmek isteyen bireyler için kariyer planlamayı zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle bireyler, çalışma yaşamlarında kişisel hedef ve fırsatlarını belirleyerek oluşturdukları bireysel kariyer planı ile kişisel başarı düzeylerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.Yüksek lisans tezi olarak sunulan çalışmanın birinci bölümünde ?Kariyer Olgusu? kavramsal düzeyde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, önemli bir insan kaynakları yönetimi uygulaması olan ?Bireysel Kariyer Planlama? ayrıntılı literatür araştırması sonucu elde edilen bilgiler ışığında incelenmiştir. Üçüncü bölümde bireylerin yaşamları süresince elde etmeye çalıştıkları ?Kişisel Başarı Olgusu? açıklanmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise, bireysel kariyer planlama uygulamasının kişisel başarı üzerindeki etkisi Dumlupınar Üniversitesi akademisyenleri üzerine gerçekleştirilen bir uygulama ile ayrıntılı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today the social, economic, and political changes occurring swiftly have brought both organizational and individual change. The easiness of reaching information through the individual use of information technologies, the acceleration of global and personal communication caused increase and differentiation of expectations. In view of these developments, to meet the needs, organizations take the notice of human resources management, increase the quality of their service and enrich the contents of their service.In recent years, the human resources management applications take place largely in the organizations, this makes career planning essential for the individuals who want to develop their career and reach success. Therefore individuals aim to develop their success level with their individual career plans by determining their personal targets and opportunities about their business life.In the first part of this study which is presented as a master of business administration thesis, ?The Fact of Career? is discussed conceptually. In the second part of the study, an important human resources management application ?Personal Career Planning? is searced in light of information which is achieved as a result of detailed literature research. In the third part, ?The Concept of Personal Success? which individuals try to avhieve for life, is explained. In the fourth and last part, the effect of the application of individual career planning on personal success is analyzed among the academicians of Dumlupınar University.