Yapılandırmacı öğrenme kuramına dayalı olarak kütle çekim kanunu konusunda hazırlanan ders yazılımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effects of multimedia courseware based on constructive learning theory on students academic achivement in the teaching the topic gravitation theory
  1. Tez No: 228928
  2. Yazar: ŞEBNEM SAĞLIKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme, Bilgisayar Destekli Öğretim, Geleneksel Yöntem, Constructive Learning Theory, Computer- Based Teaching, Classical Method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, yapılandırmacı öğrenme kuramına dayalı olarak hazırlanan ders yazılımının kullanıldığı bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile düz anlatım ve soru cevaba dayalı geleneksel sınıf yönteminin kullanıldığı grupları karşılaştırarak, uygulanan yöntemlerin kütle çekimi kanunu konusundaki akademik başarıya etkisini belirlemektir.Çalışma Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 2. sınıfta öğrenim gören toplam 53 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 2008- 2009 öğretim yılı birinci döneminde, yaklaşık olarak 4 ders saatlik bir sürede toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kütle çekim kanunu akademik başarı testi, deneysel işlem öncesinde öntest, deneysel işlem sonrasında sontest olarak kullanılmıştır.Araştırma verilerinin analizinde SPSS programının Kovaryans (ANCOVA) analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda kütle çekimi konusunun öğretiminde akademik başarı sontest puanlarına göre deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the effects of computer- based method based Constructive Learning theory and classical method on academic achivement in the topic of Gravitation Theory.The study was implemented in Çukurova University Education Faculty Schools of Teacher Training Department with 53 students. The study that was carried out in first semester of 2008- 2009 educational years was completed about 4 lesson. An academic test of Gravitation Theory was prepared by researcher and used as a pretest before the instruction, as a posttest after the instruction.SPSS Ancova was used to analyse data. At the end of the study, a meaningful difference was seen on behalf of the experimented group in teaching the subject of Gravitation Theory.