Attila İlhan'ın Kurtlar Sofrası adlı romanında geçen ikilemeler
Reduplications used in 'Kurtlar Sofrası' a novel By Attila İlhan
  1. Tez No: 228929
  2. Yazar: YASEMİN ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkilemeler, Yineleme, Yapı, Anlam, Söz Dizimi, Reduplication/ Reduplication Duals, Repetition, Structure, Meaning, Syntax
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 433
Özet
Bu çalışmada ikilemeler, çok yönlü olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Türkçenin her döneminde kullanılmış olan bu anlatım biçimi ile ilgili sorunları tespit edip çözümler üretmektir.Giriş bölümünde, ikileme için kullanılan terimler üzerinde durulmuş ve hangisinin tercih edildiği belirtilmiştir. Ayrıca ikilemenin tanımı yapılmış, diğer araştırmacıların tanımlarına değinilmiş, tanımların ortak ve farklı noktaları belirtilmiştir. Bu bölümde bu çalışmada yapılan tasnifle ilgili bilgi de verilmiştir.Çalışmanın inceleme bölümünde, ikilemeler esas olarak yapı, anlam, ses ve söz dizimi bakımından incelenmiştir. Ayrıca ikilemeleri oluşturan sözcüklerin türleri ve kökenleri üzerinde de durulmuştur.Çalışmanın sonuç bölümünde ise ikilemelerle ilgili elde edilen veriler hakkında saptamalar ve yorumlara yer verilmiştir. Ayrıca taranan metinden çıkan ikilemelerin sayısı verilmiş ve bu sayılar oransal olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within this study, reduplications have been researched and studied from various aspects. The purpose of the study is to determine the problems of this phraseology and to find solutions.In the entry part, is focused on the terms which are used for reduplication duals and remarked the ones which are preferred to be used. Besides, reduplication dual is defined, the definitions of other reserchers are dealed with comparing the common and different points. In this part, is also given information about classification created in with this study.In the investigation part, reduplication duals are investigated mainly by structure, meaning, phonem and syntax. Additionally, the form and the roots of the words which compose the reduplication duals are dealed.In the conclusion part, is given place to the determinations and commentaries on the data gained about reduplication dual. Besides, the number of the reduplication duals used in the scanned text is given. The number is rated in proption.