EFL teacher educators' attitudes towards call: Case of Turkish state universities
İngiliz dili eğitimi bölümlerinde görevli öğretim elemanlarının bilgisayar destekli dil öğretimine yönelik tutumları (Türkiye devlet üniversiteleri)
  1. Tez No: 228927
  2. Yazar: SEZER ALPER ZEREYALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Dil Öğretimi, Tutumlar, Öğretmen yetiştirme, CALL, Attitudes, EFL teacher education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dil öğretiminde teknoloji kullanımı özellikle de bilgisayarların kullanımı son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de devlet üniversitelerinde İngiliz Dili Eğitimi Bölümlerinde görevli Öğretim elemanlarının Bilgisayar Destekli Dil Öğretiminin (BDÖ) kullanımı ile ilgili tutumlarını belirlemeyi ve onları öğretim sırasında BDÖ'nin ya da bilgisayar teknolojilerini kullanmaktan alıkoyan faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır. Bu çalışma, Türkiye'de 13 farklı devlet üniversitesinin İngiliz dili Eğitimi bölümlerinde görevli 80 öğretim görevlisi ile uygulanmıştır.Bu çalışmada veri toplama aracı olarak öğretim görevlilerinin tutumlarını belirlemek için anketler ve katılımcıların BDÖ kullanımı ile ilgili bariyerlerini belirlemek için görüşmeler kullanılmıştır. Görüşmeler anketlerde belirlenen tutum sonuçlarına göre seçilen Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünde görevli 6 öğretim görevlisi ile yapılmıştır. Öğretim görevlilerinin cinsiyetleri ve yaşlarıyla BDÖ `nin kullanımına yönelik tutumları arasındaki ilişki de incelenmiştir.Anket verileri SPSS programı ile analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler üzerinde içerik analizi yapılmış, veriler üzerinde gerekli noktalarda gruplamalar ve kodlamalar yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar Öğretim görevlilerinin öğretim sırasında BDÖ kullanımı ile ilgili oldukça olumlu tutumlara sahip olmalarına rağmen, BDÖ kullanımı ile ilgili bazı bariyerleri olduğunu ortaya koymuştur. En çok sözü edilen bariyerler donanım eksikliği, zaman eksikliği, teknik yetersizlik-idari destek yetersizliği ve insanların tutumları ve fikirleri olarak ortaya çıkmıştır. Öğretim görevlilerinin cinsiyetleri ve BDÖ' ne ilişkin tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığı gibi yaş ve BDÖ'ne yönelik tutumlar arasında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Use of technology, especially use of computers, in language education has been very popular recently. This study aimed at identifying teacher educators? attitudes towards use of CALL(Computer Assisted Language Learning) and revealing their barriers (if any) to the use of CALL or computer technologies in their teaching in state universities in Turkey. This study was carried out with 80 teacher educators from English Language Teaching departments of 13 Turkish state universities.Data for this study were collected through questionnaires which were used to find out the participants? attitudes and interviews which were used to identify the participants? barriers to the use of CALL. 6 participants for the interviews were chosen from Çukurova University according to their attitude points. The relationship between the gender and the attitudes towards computers was investigated as well as the relationship between age and attitudes towards the use of CALL.The data from the questionnaires were analyzed through SPSS (Statistical Package for Social Sciences). The interview data were analyzed through content analysis.The results indicated that teacher educators had such barriers as lack of hardware, lack of time, technical and administrative support and people?s opinions or ideas although they had strong positive attitudes towards the use of CALL in their instruction. A statistically significant difference between the gender and the teacher educators? attitudes towards the use of CALL could not be found. The relationship between teacher educators? ages and their attitudes towards CALL was not statistically different either.