Adana organize sanayi bölgesinde sanayileşme ve din ilişkileri
The relationship between industrialization and religion in adana organized industrial zone
  1. Tez No: 228934
  2. Yazar: YAKUB ÖMER YANBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ALPEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi Sınıfı, Toplumsal Tabakalaşma, Sanayileşme, Din, Dindarlık, Din ve Toplum, İşçi Dindarlığı, Worker Class, Social Class, Industrialization, Religion, Religionship, Religion and Social, Worker Believing Style
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışma ile sanayileşme ve din ilişkileri bağlamında işçi dindarlığı Adana Organize Sanayi Bölgesi örneğinde açıklanmaya çalışıldı. Bu bağlamda ilk olarak çalışmaya ilişkin olarak kuramsal yapı üzerinde duruldu. Bu çerçevede sosyal tabakalaşma içerisinde işçiler Karl Marx, Max Weber ve Emile Durkheim'in kuramsal çerçeveleriyle değerlendirildi. Sanayileşme, toplumsal tabakalaşma ve din ilişkisi açıklanmaya çalışıldı. Daha sonra araştırma ve yöntemle ilgili bilgiler sunularak işçilere uygulanan anket çalışmasının sonuçları değerlendirilerek varsayımlar ve hipotezler ışığında ulaşılan sonuçlar açıklanmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to explainthe religionship of the workers in the context of ındustrializm and religion. For this, firstly, we reviewed the artifical background. In this perspective, the workers were evaluated according to social classes in Karl Marx, Max Weber and Emile Durkheim?s theories. We tried to explain the relationship between social classes, İndustrialization and religion. After that, the information aboutthe method and the study were given. Then we evaluated the questoonaries that have been applied to the workers and arguedthe results in the context of the theories.