İlköğretim 5. sınıf matematik ders kitaplarının öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
The evaluation of the fifth grade mathematics textbooks of the primary education according to the views of the teachers and students
- Tez No: 228935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMURAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Ders Kitapları, Eğitim Programı, İlköğretim, Mathematics, textbooks, curriculum, primary education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, 2007?2008 öğretim yılında Adana ili genelinde okutulan ilköğretim 5. sınıf matematik ders kitabı ve ders kitabına yardımcı materyallerin (öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı), teknik-tasarım-düzenleme; içerik; dil ve anlatım ile ölçme-değerlendirme özellikleri açısından öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Tarama modeli kullanılarak yapılan bu araştırmada, verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan öğretmen ve öğrenci anket formları kullanılmıştır. Anketler, Adana ili merkez ilçeleri olan Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde yer alan 31 ilköğretim okulunda 135 sınıf öğretmeni ve 560 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda uygulamaya katılan öğretmen ve öğrencilerin, araştırma konusu olan ders kitabı hakkındaki görüşlerine ilişkin frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri saptanmıştır.Araştırma bulgularına göre öğretmen ve öğrencilerin, ders kitabını genel olarak teknik, tasarım ve düzenleme özellikleri açısından yeterli; ancak içerik, dil-anlatım ve ölçme- değerlendirme özellikleri açısından kısmen yetersiz buldukları görülmüştür.Bu araştırma ile öğretmen ve öğrencilerin, kullandıkları matematik ders kitabını yetersiz buldukları; kaliteli baskısı ve sağlam cildi olan, daha renkli, eğlenceli; bireysel çalışmalara olanak verecek biçimde geniş konu anlatımlarına, bol örnek ve alıştırmalara yer veren matematik ders kitaplarına sahip olmak istedikleri sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to evaluate the fifth grade mathematics textbooks and auxiliary materials (student workbooks and teacher?s guide books) which, are used at primary schools in Adana during the educational year 2007-2008. The textbooks are investigated with the features of physical appearance; content; language and the expression; and evaluations.Research has been performed in Survey Model. The teacher and the student questionnaire forms which were developed by the researcher were used as data gathering instrument. The questionnaires were applied to 135 teachers and 560 students at 31 primary schools in Seyhan and Yüreğir districts of Adana.Under the direction of the aims of the resarch, those were set that are dissociations of frequency, percentage and mean regarding the opinions of those participants in the application about the book which is the subject of the research.The findings of the study have been demonstrated that the teachers and students agree with the features of the textbook such as, physical appearence but they are indecisive about the features of the textbook such as; content, language and expression, and evaluations.In the lights of the research they are concluded that teachers and students find the mathematics textbook insufficient; they want their textbook having quality printing and binding, more colorful and enjoyable. In addition they want to have such a mathematics textbook that having extensive lecturing, lots of examples and practices which enable them to make individual studying.